Osijek
JESENSKA ŽIVOST NA OSJEČKOM TRBUHU GRADA

Akcijske cijene jaja i jabuka,
limun i dalje na visokih 28 kuna
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Osim limuna, kupcima je uglavnom preskupo grožđe, koje stoji od 15 do 20 kuna

Kao da je subota, tako je jučer na osječkoj tržnici u prijepodnevnim satima sve vrvjelo od kupaca.

Što radi lijepog vremena, ali i zbog akcijskih cijena, brojni građani iskoristili su priliku i kupili što im je potrebno. A na tržnici, dobro je poznato, može se naći gotovo sve. Cijene naravno variraju, od onih značajno sniženih pa do onih kupcima neprihvatljivih, poput primjerice limuna, čija se cijena od 28 kuna za kilogram ne spušta već danima.

- Srećom pa su još uvijek lijepi dani, nije zima pa je nekako i prehlada manje. Onaj tko bi koristio limun za čaj dobro bi promislio bi li ga kupio po ovoj cijeni. Nažalost, nemamo izbora – ili ćemo kupiti ovaj skupi na tržnici ili za dvije kune više u trgovačkim centrima - prokomentirao je osječki umirovljenik Ivan R.

Nije limun jedino voće čija je cijena kupcima teško prihvatljiva. Kilogram grožđa, primjerice, stoji od 15 do 20 kuna, bresaka osam, a zanimljivo je da je ponuda jabuka na osječkoj tržnici ovih dana vrlo bogata i financijski pristupačna. Moguće je pronaći jabuke vrste ajdared za dvije kune po kilogramu, jonagold po pet, a ista je cijena i jabuka vrste gala. Ono što je također privuklo pozornost kupaca jest cijena jaja i većina stoji od 0,50 do 0,80 kuna. Kod većine kupaca istaknute su akcijske cijene, točnije 30 jaja za 18 pa i za 15 kuna.

- Ljudi ne biraju i kupuju uglavnom jaja niže cijene. Omiljeni su im ovi paketi koje nudimo po 30 komada. Uglavnom smo obostrano zadovoljni - ispričala je dugogodišnja prodavačica jaja na tržnici.

Marija MIHELIĆ
Profesor informatike stručnjak za ljekovito bilje

Zeleni četvrtak ovaj put bio je u znaku ljekovitoga bilja koje je kupcima prezentirao profesor informatike Zvonko Rupčić. Skupljanjem ljekovitih trava bavi se 15-ak godina i kaže kako prepoznaje gotovo stotinu vrsta. Čaj od stolisnika, kičice ili hiljadarke, vrbovice i brojni drugi idealni su, kaže Rupčić, za svačije zdravlje.

- Meni najdraža je kičica koja je kod nas vrlo rijetka. Liječi gotovo sve bolesti, a isto tako i brojne druge trave koje dužim konzumiranjem rješavaju zdravstvene probleme - ispričao je Rupčić koji čajeve prodaje, ponosno kaže, uz dozvolu Ministarstva zaštite okoliša.

2-5

kuna stoji kilogram jabuka

15-18

kuna stoji 30 jaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike