Novosti
VODOSTAJ ĆE SPORO PADATI

Drava preplavila šetnicu kod Osijeka, vrh vala stiže u subotu
Objavljeno 19. rujna, 2014.

Vezani članci

VODENI VAL U SLAVONIJI

U Karašici vojska gradi zečje nasipe uz Dravu

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje, i načelnik Stožera i dožupan Željko Kraljičak sastali su se s načelnicima općina i gradonačelnicima gradova ugroženih visokim vodostajem Drave te s predstavnicima Hrvatskih voda, vatrogasaca i Državne službe za zaštitu i spašavanje.

Šišljagić je izvijestio kako su napravljene procjene i poduzete mjere za obranu od poplava. Proglašene su izvanredne mjere u naselju Karašica, pa je policija zatvorila cestovni prilaz, što podrazumijeva evakuaciju ljudi iz tog naselja. Na raspolaganju su i crpke, a načelnik Petrijevaca Ivo Zelić dodao je kako je do jučer u deset sati postavljeno 7500 vreća pijeska, a u zečje će nasipe biti ugrađeno 12.000 vreća. Mišo Čičak, voditelj Centra obrane od poplava, Sektor B Hrvatskih voda, kazao je kako je na vodomjeru Terezino Polje jučer vodostaj bio u opadanju, što znači da je na nizvodnim vodomjerima Drava “očitavala” blagi porast.

Poduzete su sve nužne mjere, a Drava ugrožava područje Svetog Đurađa, gdje se štiti dio s desetak kuća i gdje su napravljeni zečji nasipi, u Belišću se štite na lokalnoj razini Citadela i Ribarska kuća te tri objekta u Dravskoj ulici, u Nardu su uočene procjedne vode pa se osigurava taj dio, na cesti prema Miholjcu postavljene su vreće. Župan kaže kako je procijenjeno da će ukupno biti na raspolaganju 70.000 tisuća vreća pijeska.

Na lijevoj obali Drava se kod Osijeka, očekivano, izlila na šetnicu između ZOO-a i pješačkog mosta. Ondje smo zatekli zabrinutog Tomu iz Tvrđavice, koji se zapitao kako to da se stalno govori da je Osijek siguran, a nitko se ne pita što je sa stanovnicima naselja Mjesnog odbora Lijeva obala. “Valjda smo i mi građani Osijeka. Podzemne vode nam već prave probleme u plastenicima i podrumima.”

U Osijeku se na mjestima gdje je bilo kritično lani u lipnju (Donjodravska, Prominska, Banova, Gluha, Ciglarska, Lađarska i Vrbik), objasnio je Željko Budimčić, voditelj Poslovne jedinice Odvodnja Vodovoda Osijek, na šahtove postavljaju betonske cijevi kao vodonepropusni zdenci u slučaju probijanja vode kroz gradski sustav odvodnje oborinskih voda. To je praksa već sedam-osam godina. Sanja Rešetar Penić iz Prominske kaže kako se ne boji poplave, iako očekuje da bi joj podzemne vode mogle natopiti dvorište i eventualno doprijeti u podrum.

Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kaže da je prognoza svaki dan sve povoljnija i očekuju se niži maksimumi nego što je najavljivano. Kod Miholjca će danas Drava još rasti, ali ne puno, od 10 do 20 cm, a vodostaj koji je jučer u 14 sati zabilježen na Dravi kod Osijeka (+367 cm) može porasti za još oko pola metra. Svi su objekti viši od tih vodostaja, pa će biti borba tek sačuvati nasipe od procjeđivanja i pojave izvora. “Vrh vodenog vala očekuje se u Osijeku u subotu. Opadat će vrlo sporo, tako da će trebati četiri-pet dana da vodostaj padne za metar i prestane veliko opterećenje nasipa”, kaže Nađ.D.Pejić/I.Bošnjak

 

I Županja je na oprezu

Vodeni val na Savi u Županji se, prema procjenama, očekuje noćas ili sutra i ne bi trebao stvoriti probleme. Prema informacijama kojima raspolažu u Gradu Županji, vodostaj Save trebao bi porasti za samo 30-ak centimetara i dosegnuti razinu između 790 i 800 centimetara. To znači da neće doći ni do uvođenja redovnih mjera obrane od poplava koje se proglašavaju na 880 centimetara. Ugrožena neće biti ni sela u istočnom dijelu županjske Posavine. Mještani ipak najviše strahuju zbog činjenice što nasip u Rajevu Selu još nije saniran, no mjerodavni poručuju da nema mjesta strahu i da će prednasip izdržati. Iz Hrvatskih voda su izvijestili da je u sklopu sanacije savskog nasipa u Rajevu Selu dovršena ugradnja šljunčanog dijela ispod budućeg nasipa, čime je zatrpan veći dio odnesenog tla. U tijeku je ugradnja betonskih stupnjaka, koji će činiti vodonepropusnu zavjesu ispod budućeg nasipa. Projektom je planirana ugradnja oko 376 stupnjaka, pojedinačne dužine od 10, 15 i 18 metara. Dovršetkom ove zavjese započinje izgradnja trupa novog nasipa. Paralelno se zatrpavaju rupe sa strana koje nisu ispod nasipa. Vremenske prilike su iznimno loše s obzirom na to da je riječ o zemljanim radovima koji zahtijevaju suho vrijeme. Stoga je, pojašnjavaju u Hrvatskim vodama, izmijenjeno projektno rješenje te će se nasip graditi “armiranjem” gline s geomrežama. Očekivani dovršetak radova je - u ovoj građevinskoj sezoni.M.Lešić Omerović

KRUZERI NE PLOVE DRAVOM

Zbog visoke vode i nemogućnosti prolaska ispod mosta kruzer Amadeus classic nije uplovio u Osijek, kaže ravnatelj JU Lučka uprava Osijek Darko Takalić, pa se vjerojatno uputio Dunavom u sljedeću luku koja mu je na ruti, jer je na Dunavu situacija mirnija, odnosno vodostaj je niži. Na Dravi kruzerima prijeti opasnost od udara u plutajuća stabla. Kapetan Lučke kapetanije Osijek Tomislav Cicvarić potvrđuje kako su kruzeri s njima u kontaktu kada najavljuju dolazak pa kapetanima plovila daju iscrpne informacije i savjet o sigurnosti plovidbe. Cicvarić navodi kako su izdali priopćenje za brodare na Dravi s obzirom na mjere obrane od poplave. Upozoravaju da se ne prave valovi kako se nasipi ne bi preplavljivali i da se pazi na plutajuće objekte, kojih je dosta i mogu oštetiti plovila, posebice manja.