Regija
ŽIDOVSKA OPĆINA VIROVITICA POVUKLA DRASTIČAN POTEZ

Istupili iz udruženja
židovskih općina RH
Objavljeno 18. rujna, 2014.

VIROVITICA - Na sastanku redovnih i pridruženih članova Židovske općine Virovitice nakon duže rasprave donesena je odluka da istupe iz Koordinacije židovskih općina Hrvatske. Ta je općina stupila u Koordinaciju 1995. u cilju koordiniranja djelatnosti židovskih općina RH u području ostvarivanja vjerskih i nacionalnih prava te osiguranja financijskih sredstava iz proračuna RH, zadržavajući svoju pravnu osobnost. Kako je rečeno, to je učinjeno jer Koordinacija na čelu s dr. Ognjenom Krausom ne poštuje Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa sklopljen između Koordinacije i Vlade RH (potpisan 6. studenoga 2010.) i djeluje duže od dvije i pol godine protiv interesa redovnih i pridruženih članova Židovske općine Virovitica, odnosno sprječava, unatoč višekratnim molbama, doznačivanje financijskih sredstava na konto Židovske općine Virovitica, pripadajućih sredstava za djelovanje u 2014. godini.

Prema spomenutom Ugovoru „da bi židovske općine mogle na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općeg dobra, RH će mjesečno svakoj općini dati iz državnog proračuna iznos koji odgovara jednoj brutoosnovici za izračun plaća javnih i državnih službenika i namještenika“. Ni kuna tih sredstava nije stigla do Židovske općine Virovitica u tekućoj godini iako kao krajnji korisnik sredstava iz proračuna RH ima na njih pravo.

- S ogorčenjem konstatiramo da je Koordinacija donijela 'odluku' o zamrzavanju djelovanja Židovske općine Virovitica i vjerojatno je to presedan u svjetskom židovstvu. Ta 'odluka', ma kako bila donesena, svjedoči o nedemokratskom ponašanju dr. Ognjena Krausa, protivno etičkim i moralnim normama i dobrim običajima u židovstvu i nije prva takva 'odluka' otkako je na čelu Koordinacije židovskih općina i predsjednik Židovske općine Zagreb - istaknuo je Ljubo R. Weiss, predsjednik Židovske općine Virovitica. Naglasio je da podižu i sudsku tužbu protiv dr. Ognjena Krausa zbog zloupotrebe ovlasti i položaja te traže isplatu sredstava za 2014. godinu kako bi namirila svoje obveze i ostvarila zacrtane ciljeve i zadaće, posebno djelovala na očuvanju kulturne baštine Židova Virovitice i okolice. Očekuju da će Ministarstvo financija poduzeti sve potrebne mjere kako bi u što kraćem vremenu omogućilo rad Židovskoj općini Virovitica u prijelaznom razdoblju.

- O našoj odluci obavijestili smo Ministarstvo financija Vlade RH sa zahtjevom da se sredstva za ovu općinu u 2015. godini uplaćuju izravno na njezin konto, u skladu sa zakonom i potrebom da se poštuju vjerska i nacionalna prava Židova i pridruženih članova Židovske općine Virovitica - zaključuo je Weiss.

Slobodan KADIĆ

Podižu i sudsku tužbu protiv dr. Ognjena Krausa zbog zloupotrebe ovlasti i položaja te traže isplatu sredstava za 2014. godinu

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike