Regija
NEZAPAMĆEN UROD HRASTOVA PLODA U SPAČVANSKOJ ŠUMI

Na šumskom tlu leže
stotine tisuća kuna
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Hrvatske šume lani su u Njemačku izvezle oko 600 kilograma žira

ŽUPANJA - Stanovnici Gunje, Vrbanje i okolnih naselja okruženih spačvanskim šumama nestrpljivo iščekuju informacije o tome hoće li i kada Hrvatske šume, odnosno lokalne šumarije, početi otkup žira.

– Već danima obilazimo šumu i snimamo situaciju. Žir je urodio kao nikada! Na šumskom tlu leže stotine tisuća kuna. Žira ima na sve strane, i ove bi se godine moglo dobro zaraditi, a svaka nam je kuna dobrodošla jer još uvijek obnavljamo svoje kuće uništene u poplavi. Raspitivali smo se u šumariji, ali nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor o tome hoće li uopće biti otkupa i po kojoj cijeni - kazali su nam Gunjanci.

Oni već godinama, početkom jeseni, svoj tanki kućni budžet podebljavaju skupljanjem žira. Sezona, ovisno o vremenskim prilikama, traje uglavnom tijekom listopada. Budući da je riječ o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija, potrebno je angažiranje velikog broja ljudi. Stoga je skupljanje žira sezonski posao koji predstavlja dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo. Žir ne rađa svake godine jednako, naime obilniji se urod u pravilu može očekivati svake tri-četiri godine. Voda koja je iz poplavljenih područja u Cvelferiji preusmjeravana u spačvansku šumu očito je dobro došla najvećem bazenu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj. Hrast vapi za dovoljnim količinama vode, a inače je poznat kao drvo duboka korijena, koje voli vlažno tlo s puno podzemnih voda. Iznadprosječno toplo vrijeme i neuobičajena vegetacija za to doba godine lani su produžili skupljanje i na početak studenoga, što se ne pamti. Žir se u protekle dvije godine otkupljivao po cijeni od pet kuna bruto, odnosno 2,60 kuna neto za kilogram kvalitetnog hrastovog ploda. Prošlogodišnje potrebe Uprave šuma Vinkovci bile su 60 vagona. Hrvatske šume lani su u Njemačku izvezle oko 600 kilograma žira, odnosno višak preostao od podsadnje šuma. Kilogram žira standardne kvalitete (bez vidljivih oštećenja ili bolesti i vlažnosti iznad 50 posto) iz uroda 2013. prodavao se po cijeni od 22,83 kn/kg; 38,06 kn/kg ili 68,50 kn/kg ovisno o kategoriji. Cijene su se odnosile, pojasnili su tada iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma, na žir u rinfuzi izvagan, uskladišten i utovaren na vozilo kupca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NEMA INFORMACIJA O OTKUPU

Konkretne informacije o početku otkupa žira iz uroda 2014. i drugim pojedinostima vezanim uz taj posao zatražili smo u Direkciji Hrvatskih šuma. Iz Odnosa s javnošću na naš upit dobili smo šturi odgovor. „Otkup žira će biti organiziran, i o tome ćemo javnost obavijestiti na vrijeme, kao i o potrebnim količinama i cijeni otkupa“, stoji u odgovoru koji nam je proslijedila glasnogovornica Ana Juričić Musa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana