TvObzor
IZGUBLJENI

10 godina jedne od 10
najserija svih vremena
Objavljeno 19. rujna, 2014.
Serija je radnjom išla do krajnjih granica, katkad i granica strpljenja najokorjelijih fanova

U ponedjeljak, 22. rujna, točno je deseta godišnjica emitiranja pilota kultne TV serije “Izgubljeni”. Pickbox, prva regionalna internetska televizija, ovog mjeseca obilježava godišnjicu, pa se na Pickboxu može pogledati cijela serija “Izgubljeni” (“Lost”), holivudskog zlatnog dečka J. J. Abramsa, koji je iznova oživio kultne “Zvjezdane staze” i “Ratove zvijezda”, svih šest sezona, 121 epizodu.

“Izgubljeni” su kao onaj britanski namaz Marmite - ili ih volite, ili ih mrzite, sredina tu baš ne prolazi. Srećom, toliko je onih koji su se u seriju zaljubili da je na brojnim top-listama, kako kritičara tako i gledatelja, smještena među deset najboljih serija svih vremena.

A vratimo li se desetljeće unatrag, riječ je o jednoj od onih serija koje gotovo pa i ne bi nastale da nije bilo jednog “glavonje” s ABC-ja koji se na predstavljanju ideje o seriji toliko bizarne tematike jedini nije odvalio smijati. Deset godina poslije govorimo o kultnoj seriji s jednim od najskupljih pilota za koju vas, ako u društvu kažete da je niste pogledali, ošinu pogledom ispod obrva: “Kako misliš, nisi...”

O radnji serije i ne treba mnogo govoriti, znaju je čak i nelostovci ili neizgubljeni (možda pronađeni?). Avion se sruši na napušteni otok, preživjeli putnici moraju pronaći način kako opstati, a svakog dana postaje sve jasnije da taj otok nije običan otok, da oni na njemu uopće nisu sami, a čak i da jesu - ne mogu vjerovati ni jedni drugima. Serija je radnjom išla do krajnjih granica, katkad i granica strpljenja najokorjelijih fanova. Fanovi serije imaju jako veliku bazu, vole se nazivati Lostaways ili Losties, a imaju i svoju Lostopediju.

Uloga Kate pripala je preslatkoj pjegavoj Evangeline Lilly, koja je dotad radila kao statistica, a sad se priprema za glavnu ulogu u “Ant-Manu” s Paulom Ruddom. Za vrijeme snimanja “Izgubljenih” viđala se s kolegom sa seta, Dominicom Monaghanom (znate ga iz “Gospodara prstenova”). A kad pričamo o Sawyeru, pričamo o jednom “iberseksi” liku koji utjelovljuje “iberseksi“ glumac Josh Holloway, koji se nekoliko puta našao na listi najseksi muškaraca svijeta.

Od svih imena koja su krasila “Izgubljene”, izdvojit ćemo ipak još samo jedno (za one malo starije generacije). Naravno, naše gore list... Nije Rade Šerbedžija, nije Goran Višnjić, ali zato je Mira Furlan gostovala u nekoliko epizoda “Izgubljenih”, i to ne tek toliko - njezina je uloga bila prilično važna u cijeloj bizarnoj, ali genijalnoj priči o “Izgubljenima”.

Piše: Dražen BAĐUN
DRAMA, ZNANSTVENA FANTASTIKA, FANTAZIJA

“Izgubljeni” imaju sve: dramu, znanstvenu fantastiku, fantaziju, pokoji komičan trenutak i jednu od najnapetijih ljubavnih priča s malih ekrana - priču o Kate i Sawyeru. Lijepu Kate oblijeću dva zgodna dečka, Jack i Sawyer. Jack je dobar dečko kakvog biste odveli kući pokazati mami, a Sawyer je sve samo to ne. Ali zato, kad je pao prvi poljubac između Kate i Sawyera, žene su padale u nesvijest...

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike