Regija
BRENDIRANJE CROPIG KLASTERA

Svinjogojski klaster okuplja 16 proizvođača: U planu je i genetski rasplodni centar svinja
Objavljeno 18. rujna, 2014.
Svjesni su toga da pojedinačno vrlo teško mogu opstati na zahtjevnom tržištu

ŽUPANJA – Vukovarsko-srijemski svinjogojski klaster CroPig, prvi takve vrste u Hrvatskoj, okuplja 16 proizvođača svinja koji su se nakon provedenog anketiranja odlučili udružiti i zajednički djelovati. Svjesni su toga da pojedinačno vrlo teško mogu opstati na zahtjevnom tržištu, jer su do kupaca dosad uglavnom dolazili individualno i često im nisu mogli ponuditi tražene količine. Riječ je zapravo o poduzeću osnovanom početkom ove godine s ciljem povećanja konkurentnosti, osnaženja tržišne pozicije, ali i standardiziranja proizvodnje i genetike. Direktor CroPiga Kuno Pavlović iz Cerne, ističe da se od samog početka krenulo vrlo aktivno prilagođavanju zahtjevima tržišta. U veljači su svinjogojci bili u Istri i razgovarali s proizvođačima pršuta koji su zainteresirani za svježe svinjske butove, ali samo za određenu genetiku svinja. Riječ je o križancima krmača landras i jorkšir s durok pasminom koji su određeni za proizvodnju zaštićenog istarskog pršuta.

- Prepoznali smo problematiku naše proizvodnje u svinjogojstvu koja je šarolika i nije poduprta ni papirima ni ičim drugim. S takvim tipom proizvodnje živimo od danas do sutra i na takav način to može ići još godinu ili dvije dana. Stoga smo krenuli u brendiranje našeg proizvoda, standardiziranje proizvodnje i kvalitete. Tu ne mora biti velika količina, ali dobit ćemo cijenu, to je sigurno - uvjeren je Pavlović. Kao trenutačno najveće probleme proizvođača ističe cijenu, prodaju, ali i naplatu isporučenih svinja.

- Moramo krenuti u smjeru proizvodnje svinja s podrijetlom, da znamo kakav proizvod imamo i koliko vrijedi. Javila nam se tvrtka koja proizvodi premikse i ponudila kompletnu pomoć u proizvodnji i praćenju proizvodnje. Na taj bismo način dobili struku koja bi nas podržavala, radili bismo s njima, imali zajamčeni standard i dosegnuli bismo višu razinu proizvodnje - kazao je Pavlović.

Pojašnjava da je CroPig u vlasništvu 16 proizvođača koji su ga osnovali, a svi drugi zainteresirani svinjogojci moći će surađivati s klasterom ako budu imali standardizirani proizvod. Kooperacija će, dodaje, biti moguća u vrlo bliskoj budućnosti.

- U planu je i osnivanje genetskog rasplodnog centra, gdje bismo proizvodili F1 generaciju nazimica koje bismo koristili za daljnju proizvodnju u tovu i tu bismo koristili sredstva iz europskih fondova, ili eventualno kreditna sredstva HBOR-a - kazao je Pavlović.

Na temelju iskustava iz inozemstva smatra da su na dobrom putu i da će se ovakav način udruživanja pokazati ispravnom odlukom te dugoročno donijeti očekivane rezultate. U svemu tome veliku podršku daje im i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko–srijemske županije na čelu s Andrijom Matićem.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Svi drugi zainteresirani svinjogojci moći će surađivati s klasterom ako budu imali standardizirani proizvod

Krenuti

u smjeru proizvodnje svinja s podrijetlom, da znamo kakav proizvod imamo i koliko vrijedi

Najčitanije iz rubrike