Kultura
“RAZBOJNICI” U ZAGREBAČKOM HNK-U

Bojan Navojec sjajno odglumio dvije glavne uloge (dva brata)
Objavljeno 17. rujna, 2014.

ZAGREB - Na sceni zagrebačkog HNK održana je prva ovosezonska premijera - predstava “Razbojnici” Friedricha Schillera. Redatelj je Vito Taufer, dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, scenograf Voranc Kumar, kostimografkinja Barbara Podlogar, skladatelj Aleksander Pešut Schatzi, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a klaunsku radionicu vodila je Cindy Lee Delong.

Uz Bojana Navojca u dvostrukoj glavnoj ulozi Karla i Franza von Moora, u predstavi nastupaju Danko Ljuština (Maximilian von Moor), Iva Mihalić (Amalia von Edelreich), Milan Pleština (Spiegelberg), Nikša Kušelj (Roller), Damir Markovina Grimm), Kristijan Potočki (Razmann), Mirta Zečević (Schwarz), Luka Dragić (Hermann), Ljubomir Kerekeš (Daniel, sluga grofa Moora) i Livio Badurina (Pastor Moser/Svećenik).

Najpoznatije dramsko djelo slavnog njemačkog pisca objavljeno je kada je autor imao samo 22 godine i već na prvoj izvedbi doživjelo je golem uspjeh. Schiller je bio pripadnik mlade, buntovne i prodorne generacije umjetnika koji su priklonjeni romantičarskom pokretu Sturm und Drang najavljivali i osjećali val promjene koji je polako zahvaćao cijelu Europu. Odustajanjem od klasicističkog modela, približavanjem Shakespeareovoj formi te iznimnom silovitošću zbivanja, Razbojnici najavljuju i novo razdoblje europske dramske književnosti.

Priča je to o dva brata, ljubomori, izdaji i bijegu od društvenog poretka. To je tek početak niza neobičnih događaja koji će oba brata ispratiti na put bez povratka, a zaplet ispuniti neočekivanim obratima i ekstremnim emocijama koje prate temeljna ljudska pitanja. Iako ovakav zaplet sadržava tipične značajke svojega trenutka i vremena, ni danas ne blijedi potreba za radikalnom promjenom društvenog ustroja, a razmatrajući mogućnosti promjene, i danas se ispituju granice vlastite plemenitosti i ljudskosti.

U predstavi glazbeno sudjeluje i vokalno-instrumentalni sastav, koji svojom glasnom svirkom razbija tradicionalno čitanje Shillera, na radost ili žalost premijerne publike. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike