Kultura
JESEN U MUZEJU

Sezona u Muzeju likovnih umjetnosti počinje delikatnom izložbom “Matriksijalne priče”
Objavljeno 18. rujna, 2014.
Autorica Ines Matijeviće Cakić predstavlja se izložbom na kojoj je radila više od dvije godine

U novom ruhu i s novim imenom - bivša Galerija, danas Muzej likovnih umjetnosti - spreman je za novu, bogatu jesensku sezonu. Druga faza godišnjeg programa (od rujna do prosinca) također je u znaku 60. rođendana ustanove.

U srpnju završen proces preimenovanja za MLU je značio zatvaranje važne stranice i čist prostor za daljnje ostvarivanje želja i planova - izložbenih i izdavačkih, kojih je, kako se moglo čuti na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, uistinu mnogo.

Cilj im je ono najbolje i najljepše ponuditi publici, napomenula je ravnateljica Leonilda Conti, dotaknuvši se i trotjedne zatvorenosti Muzeja zbog obnove prizemlja i dvorišta galerije. U tako novouređenom prostoru čast samostalnom izložbom ga 'otvoriti' pripala je osječkoj umjetnici Ines Matijević Cakić i njezinoj provokativnom projektu “Matriksijalne priče” koja se otvara večeras (u četvrtak, 18. rujna, u 19 sati). Riječ je o višestruko nagrađivanoj umjetnici, zbog čega je ravnateljica Conti osobito zadovoljna što je upravo MLU odabrala za premijerno izlaganje.

Slijedi putujuća izložba (dosad najveća retrospektiva) “Miroslav Kraljević”, koja nakon Požege, Splita, Zagreba i Venecije 25. rujna stiže u Osijek, odakle krajem studenoga odlazi u Dubrovnik. Projekt je realiziran u partnerstvu sa zagrebačkom Modernom galerijom, iz čijeg je fundusa najveći dio od 94 izloška (grafika, slika i skulptura), uz 18 osječkih, dodao je Daniel Zec, kustos koordinator, napomenuvši kako je riječ o kapitalnim Kraljevićevim radovima. Dan poslije (26. rujna, u 11 sati) Zvonko Maković (jedan od autora izložbe) predstavit će monografiju “Osječki kipari” Daniela Zeca, kapitalno izdanje na 340 stranica, proizišlo iz njegova magistarskog rada.

U listopadu će - uz predstavljanje manjeg opusa rijetko viđenih djela - biti predstavljena monografija Zdenka Rusa “Stjepan Gračan”. Izložba će od 23. listopada biti otvorena dva tjedna.

U studenom ugošćuju skupnu izložbu austrijskih fotografa “Arhivi, preraspodjela i premjeravanja” (u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori i Austrijskim forumom).

Listopad i studeni mjeseci su rezervirani za žiriranje radova koji će (zaključno s 30. rujna) pristići na natječaj za 24. izdanje Slavonskog biennala, najveće skupne žirirane izložbe u regiji. Upravo ta joj činjenica, ističe Valentina Radoš (kustosica izložbe i jedna od članica peteročlanog žirija), daje značaj i odgovornost. Svečano je otvorenje prvoga dijela 18. prosinca. Nakon dva mjeseca (28. veljače) slijedi drugi dio - samostalna izložba osječkog umjetnika Krunoslava Stipeševića, koji živi i radi u Düsseldorfu.

Biennale, koji se održava od 1968., osim što se prvi put održava pod kustoskim konceptualnim naslovom (Jednom jedan putnik), koji izložbu ne određuje tematski, i ima produženo trajanje, ima još neke novine. Tako ove godine umjetnici mogu prijaviti samo jedan rad i šalju ga isključivo digitalno (mejlom ili na nekom mediju), rekla je kustosica Radoš, koja je u žiriju s Marinom Viculin, Ivanom Faktorom, Draženom Toljem i Davorom Vrankićem (koji će se Skypeom javiti iz New Yorka, gdje će u to vrijeme predstavljati svoj iznimno atraktivan projekt).

Narcisa VEKIĆ

Vizualni identitet od Nove godine također će biti svjež i drukčiji, za što će opet biti zaslužan Marko Jovanovac

Engleski grafiter INKIE

Nakon obnove dvorišta, jedan su zid ostavili čist i bijel, a da to ne bude tako zauvijek, pobrinut će se engleski grafiter INKIE koji će ga s ovdašnjim grafiterima - od 6. do 10. listopada oslikavati. U edukativno-pedagoški program pripadaju i stručna vodstva, predavanja, Dječji tjedan (6.-10. listopada), projekt Prošetajmo zajedno (uz Međunarodni dan bijelog štapa) u sklopu kojega će slijepima i slabovidnima predstaviti skulpture u javnom prostoru, te manifestacija Muzej za sve (od 2. do 5. prosinca).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike