Dome slatki dome
IDEALNA ZA BALKONE ... TERASE, ULAZE, PERGOLE

Tropska penjačica mandevilla
Objavljeno 18. rujna, 2014.
Mandevilla ne zahtijeva svakodnevno zalijevanje, pa ni tijekom velikih vrućina

Mandevilla je prekrasna tropska loza koja se može saditi samostalno u posude ili u kombinaciji s drugim biljkama.

Ne zahtijeva posebnu brigu i cvjeta čitavu sezonu pa je idealna za balkone, ulaze, pergole i slično. Mandevillu možete kupiti već kao razvijenu biljku u vrtnim centrima, što je i najbolja opcija. Nakon što dođete kući, obvezno provjerite postoje li na biljci neki nametnici, a ako postoje, biljku tretirajte zaštitinim sredstvima. Biljku postavite na mjesto gdje će imati čitav dan sunca, ali može rasti i na mjestu koje nije čitav dan osunčano. U tom slučaju potrebno joj je bar šest sati sunca. Mandevilla ne zahtijeva svakodnevno zalijevanje, pa ni tijekom velikih vrućina. Pokušajte držati podlogu u koju je zasađena vlažnom, nikako mokrom. Na dno posude možete postaviti glinene kuglice kako biste osigurali dobru drenažu. Prilikom zalijevanja poprskajte i lišće jer to je ipak tropska biljka navikla na vlažnu atmosferu. Obratite pozornost na supstrat u koji je posađena. Supstrat koji zadržava vodu neprikladan je za rast ove loze. Presadite biljku u veću posudu tek kad ste sigurni da više ne može rasti u postojećoj, naime mandevilla troši mnogo energije u razvoj korijena i neće cvjetati sve dok posudu ne popuni korijenom. Ako ju već morate presaditi, posadite je u širu posudu, a ne dublju. Prvih nekoliko mjeseci biljku nije potrebno prihranjivati. Nakon toga dodajte sporo oslobađajuće gnojivo direktno u supstrat. Možete je prihranjivati i otopinom bogatom fosforom svaka dva tjedna.

Tijekom zime u stanju je mirovanja pa je nije potrebno često zalijevati, a posve prekinite prihranjivanje. Biljku unesite u kuću kada se temperature počnu spuštati ispod 5ºC. Posudu postavite na svijetlo mjesto. Ova tropska biljka ne voli hladnoću, pa ju je potrebno sačuvati od niskih temperatura. Ako je, pak, držite u prostoriji u kojoj je centralno grijanje, podloga će joj se brže isušivati pa ćete je morati češće zalijevati. Zalijevajte je onda kada joj je supstrat suh na dodir. Početkom proljeća počnite je češće zalijevati i prihranjivati. Biljku ne šišajte jer onda nećete imati cvjetova.

U svakom slučaju, ako ste u potrazi za prelijepom penjačicom za svoju pergolu ili balkon, kupite mandevillu, nećete se razočarati.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna