Regija
NAŠIČANI UPOZORAVAJU NADLEŽNE:

Razvrstani otpad ne odvozi se redovito
Objavljeno 17. rujna, 2014.

NAŠICE - Razvrstavanje otpada, to je nešto o čemu se jako puno govori, dok se u stvarnosti ne provodi u djelo – kažu ogorčeni stanari centra grada, spominjući zelene otoke na dvije lokacije u Ulici kralja Tomislava, i to u blizini vodotornja te na Sajmištu. Spremnici koji su namijenjeni odlaganju plastičnog, staklenog, papirnatog i metalnog otpada, kažu stanari, prepuni su već duže vrijeme. Kažu da su već tjednima prisiljeni otpad ostaviti izvan spremnika. Poduzeće Našički park za komunalne djelatnosti bavi se zbrinjavanjem otpada i pražnjenjem spremnika.

- Ne postoji utvrđeni raspored pražnjenja zelenih otoka po lokacijama, već se oni prazne po prijavi. Prema redovnom planu, zeleni otoci se prazne svaki drugi tjedan – objašnjava Hrvoje Žiha iz Našičkog parka te ističe kako je tvrtka ograničena vozilima i ljudstvom pa spremnici ne mogu biti češće ispražnjeni. Upozorava i na neodgovorno ponašanje građana kojima očito poteškoće stvara razvrstavanje smeća, iako su svi pojedinačni spremnici jasno označeni bojama i naljepnicama. Osim toga, uočeno je da se spremnici pune puno brže nego prije.

- Bacaju sve i svašta, to nema nikakve veze s razvrstavanjem. U roku od 48 sati dolazi do punjenja spremnika uglavnom onim što tamo ne pripada i zbog toga imamo problema s otkupljivačima i prerađivačima otpada - rekao je Žiha i dodao kako je Našički park u suradnji s Gradom u postupku postavljanja još nekoliko zelenih otoka. Uvjeravaju da će novi otoci biti postavljeni tijekom listopada te mole građane da novopostavljene spremnike koriste isključivo u svrhu koja im je namijenjena. Našički park priprema i sustav razvrstavanja smeća na individualnoj razni, odnosno odvajanju takvog otpada već u kućanstvu. S postavljanjem spremnika, radit će se i na dodatnim edukacijama kako bi se stanovništvu olakšala uporaba sustava. Dakle, i Našičani će morati razvrstavati otpad na kućnom pragu prije bacanja u kontejnere, sve u svrhu racionalizacije troškova. Isto tako Grad radi na projektu izgradnje reciklažnog dvorišta koji bi uskoro trebao biti dovršen. Time će se limenke, papir te plastične i staklene boce doista prikupljati i odlagati na za to predviđena mjesta, pod nadzorom.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana