Mozaik
PZ PURAN ZAGORSKIH BREGA RASPISUJE PRIMAMLJIVU NAGRADU

Za Churchillovo pismo o zagorskim puranima nudi se - 1000 eura!
Objavljeno 17. rujna, 2014.

Pronađite pismo Winstona Churchilla u kojem zahvaljuje na zagorskom puranu i nagradit ćemo vas s tisuću eura! - stoji u dopisu Poljoprivredne zadruge Puran zagorskih brega. Riječ je o Churchillovu pismu braći Schiketanz iz 1946. godine.

Priču je otkrio Zvonko Hitrec, umirovljenik iz Lovrečana, poznat pod nadimkom Brzi, koji je živa enciklopedija povijesti ovoga kraja. Desetljećima se bavi prikupljanjem starih dokumenata, fotografija, informacija o ljudima značajnim za razvoj zlatarbistričkog mjesta i kraja. Kao posebnu zanimljivost Hitrec ističe pismo Sir Winstona Churchilla braći Schiketanz, iz 1946. godine u kojem zahvaljuje što mu se opet pružila prilika da za Božić ima na jelovniku pravog zagorskog purana. To je pismo nekad uokvireno stajalo na zidu u uredu vlasnika tvrtke “Jajex”. Prestankom rada iste tvrtke gubi se svaki trag tog pisma, pa iz PZ Puran zagorskih brega mole one koji imaju bilo kakvu informaciju o tom pismu, a posebno ako netko zna ili ima to pismo, da im se javi. U slučaju nalaska pisma Sir Winstona Churchilla braći Schiketanz iz 1946. zadruga će ga nagraditi s 1000 eura.

Zagorski puran je nekada, više nego danas, bio pojam za kvalitetno pureće meso, a novim naraštajima malo je poznato da je središte otkupa i distribucije zagorskih purana bilo u Zlatar Bistrici. Upravo je zbog toga puran glavno obilježje grba ove općine. Sve je prema riječima Hitreca počelo 1918. godine, nakon završetka I. svjetskog rata kada su demobilizirani austrougarski pukovnici, braća Bernard i Karl Schiketanz, odlučili svoju otpremninu uložiti u trgovačko društvo za promet poljoprivrednim proizvodima, prije svega jajima. Za sjedište svoje tvrtke “Jajex” odabrali su Zlatar Bistricu.

Godine 1921. braća su s partnerima otkrila zanimljivu mogućnost, masovni izvoz zagorskih purana u Englesku. Posao se ubrzo uhodao, pa su u razdoblju od 1. studenoga do 1. prosinca dnevno na posebnim rampama zlatarbistričke željezničke stanice otpremana dva do četiri vagona purana. Godine 1939. posao je dosegao svoj maksimum s deset vagona dnevno. Na tom je poslu, što stalno, što sezonski, zaposleno bilo oko dvije stotine radnika.

PROMOCIJA BRENDA

Zadruga PZ Puran zagorskih brega intezivno radi na promociji brenda zagorskog purana, koji se na pitomim livadama i brežuljcima Hrvatskog zagorja, kod obiteljskih seoskih gospodarstva, uzgajaju na tradicionalan način kao jedina autohtona pasmina purana u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI SURADNJI S GITARISTOM EMIROM HOTOM

Giuliano se vratio među rockere

REDATELJ RADI ZA TV MREŽU FX

Boyle režira miniseriju o bendu Sex Pistols

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRA FURLAN UMRLA NAKON DUGE BOLESTI

Glumica koju su voljeli kolege i publika

2

NINA KRALJIĆ O NOVOM GLAZBENOM IMENU I DORI

Svaka će moja pjesma odsad imati čast, snagu plemenitost i srčanost

3

NOMINACIJE ZA NAGRADU IMPALA

Hrvatsku predstavlja Alejuandro Buendija