Svijet
REFERENDUM U ŠKOTSKOJ

Krenu li Škoti samostalno, za njima će i Srbi iz BiH?
Objavljeno 17. rujna, 2014.
Republikanci iz Sjeverne Irske mogli bi zatražiti referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom

Vezani članci

ŠKOTI 18. RUJNA GLASUJU O NEOVISNOSTI

Hoće li se Škotska odvojiti od Ujedinjenog Kraljevstva?

Sutra se u Škotskoj održava referendum na kojemu će Škoti odlučiti hoće li ostati u sastavu Velike Britanije ili će samostalno krenuti u budućnost.

Iako su sva istraživanja javnoga mišljenja prije nekoliko mjeseci pa i tjedana govorila u prilog ostanka Škotske u sastavu Velike Britanije, posljednjih su dana ta istraživanja prevagnula u korist odcjepljenja. Kako stvari sada stoje, jasno je da će katolici glasati za nezavisnu Škotsku, a protestanti za ostanak u sastavu Velike Britanije, no na neka pitanja koja muče i jedne i druge teško je dati odgovor, odnosno, svatko ima svoje tumačenje. Jedno od tih pitanja jest - ostaje li Škotska automatski u sastavu Europske unije proglasi li nezavisnost? Odgovor se ne može pronaći u praksi jer se još ni jedna članica EU nije podijelila, odnosno ni jedno područje u zemlji članici nije izglasalo odcjepljenje od matične zemlje. Škotska vlada tvrdi da može pregovarati da ostane članica Unije dok se formalno ne razdruži od Britanije, što se očekuje 18 mjeseci poslije referenduma. Tako Škotska ne bi zapravo ni napustila Uniju. Britanska strana, pak, tvrdi da će Škotska morati ponovo aplicirati za članstvo u Uniji. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso podržava stav britanske vlade. "Bit će iznimno teško, da Škotska postane članica Unije jer će za to trebati pristanak svih 28 članica", rekao je Barroso.

Na posljetku, ne treba zaboraviti i na činjenicu da bi i drugi u Europi mogli krenuti putem Škotske. Postoje naime strahovi da bi škotska neovisnost mogla potaknuti nasilje u Sjevernoj Irskoj, ohrabrujući republikance da pokrenu referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom. Sličan scenarij mogao bi se dogoditi i u susjednoj BiH, Milorad Dodig već godinama ne krije da želi Republiku Srpsku pripojiti Srbiji.

Eduard SOUDIL
“eksplodirale” društvene mreže

U iščekivanju održavanja referenduma atmosfera na društvenim mrežama se usijala – u Škotskoj kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše DW. Kao što je bio slučaj u gotovo svakoj predizbornoj kampanji od pojave Facebooka i Twittera, aktivisti su kreirali posebne strategije za djelovanje na društvenim mrežama, kao oblik direktne komunikacije s biračima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike