Novosti
BLOKIRANO JE 320.000 GRAĐANA S DUGOM OD 28,3 MILIJARDE KUNA

Kreće oprost duga do 10.000 kuna, prvo
nezaposlenima, umirovljenicima i socijali
Objavljeno 16. rujna, 2014.
Opraštat će se dugovi za režije, dugovi na karticama, odnosno potrošački krediti

Prema podacima Fine u blokadi je oko 320.000 građana s ukupnim dugom od 28,3 milijarde kuna. Od sredine 2012. do lipnja ove godine broj blokiranih građana mjesečno se povećavao za 3659, a iznos neplaćenih dugovanja za pola milijarde kuna. Mnogi od njih svoja dugovanja zbog krize, nezaposlenosti, bolesti ili drugih objektivnih razloga nikada neće moći platiti te stoga Vlada planira oprost duga do 10.000 kuna za one koji budu ispunjavali stroge, ali za očekivati je poštene kriterije. Koji će to kriteriji biti točno će se znati sutra, kada će ih Vlada predstaviti, no neke su stvari već poznate.

Kako je istražila Nova TV, osim što dug mora biti manji od 10.000 kuna, on ne smije biti stariji od godinu dana. Tražbina mora biti neosigurana pa se tako, primjerice, neće plaćati rate stambenog kredita ako je banka upisana na nekretninu. Opraštat će se dugovi za režije, dugovi na karticama, odnosno potrošački krediti i isključivo oni dugovi koji se odnose prema pravnim osobama. Da bi oprost duga zaživio u praksi, Ministarstvo socijalne skrbi i Ministarstvo financija moraju se usuglasiti i sjesti za stol s bankarima i telekomunikacijskim tvrtkama kojima građani najviše duguju. Model oprosta bit će načinjen prema kriterijima zemalja Europske unije, a stručnjaci procjenjuju da će od ove mjere Vlade koristi imati i banke i građani. “Država na taj način i bankama priznaje takve troškove kao porezno priznate i oni neće morati ni zbog tog razloga proganjati te građane i na silu pokušati naplatiti potraživanja, a građanima će biti dobro, jer će im se uz sve te globe i nevolje koje su ih zadesile maknuti jedan dio tereta s leđa”, rekao je ekonomski analitičar Josip Budimir za Dnevnik Nove TV.

Prema podacima ministarstava, 140 tisuća građana ima dug do 10.000 kuna, stariji od godinu dana. Od ukupnog broja 9500 je onih kojima se dug sigurno neće oprostiti, jer imaju oročenu štednju. Čak 70.000 osoba pripada u najugroženije kategorije - nezaposleni, umirovljenici, korisnici socijalne pomoći. Njima bi dug prvima trebao biti oprošten... No, sve će se znati sutra. E.Soudil

70

tisuća građana pripada u najugroženiju skupinu kojima će dug biti prvo oprošten

9,5

tisuća građana s dugom do 10.000 kuna ima oročenu štednju i njima neće biti oprošten dug

115.000 SOCIJALNO UGROŽENIH

Zajamčena minimalna naknada kategorija je kojom se Ministarstvo socijalne politike vodilo pri utvrđivanju prijedloga kriterija za oprost dugova do 10.000 kuna. Primatelji ZMN-a najvjerojatnije će biti ti kojima će se dugovanja oprostiti. ZMN iznosi 800 kuna i u propisanim postocima primaju ga članovi socijalno ugrožene obitelji, oko 115.000 ljudi.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove