Osijek
PRISJEĆANJE NA TEŠKE DANE RUJNA 1991. GODINE

Obilježen Dan oslobođenja
svih vojnih objekata od JNA
Objavljeno 16. rujna, 2014.
Postavljenje ploče i obilježavanje ovoga dana organizirao je Hrvatski časnički zbor grada Osijeka

U sklopu programa prvog obilježavanja Dana oslobođenja svih vojnih objekata u gradu Osijeku od JNA, jučer su Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije i Anto Đapić, predsjednik Gradskoga vijeća, nazočili svečanom otkrivanju Spomen-ploče u znak sjećanja i zahvalnosti osječkim braniteljima iz Domovinskog rata.

- Ti su dani značili oslobođenje Osijeka u prvom naletu i preduvjet da Osijek postane i ostane Nepokoreni grad - rekao je Đapić, izrazivši zadovoljstvo što se ni ovaj dio povijesti neće zaboraviti.

- Oslobodili smo se agresora, stvorili slobodnu, neovisnu Republiku Hrvatsku, a sada je vrijeme da se sjetimo toga zajedništva i pomognemo toj istoj državi da stane na noge i izvuče se iz teške gospodarske situacije - razmišljanje je, pak, župana Šišljagića.

Postavljenje ploče i obilježavanje ovoga dana organizirao je Hrvatski časnički zbor grada Osijeka, u čije je ime govorio umirovljeni general Vinko Vrbanac.

- Rujan '91. godine je bio lijep, ali za Osijek izuzetno težak - grad je bombardiran, bolnica razarana. Trebalo je riješiti takvu situaciju u gradu, što su učili branitelji Osijeka - prisjetio se događanja od prije 23 godine Vrbanac.

Ploča je postavljena na prostoru nekadašnje vojarne JNA, danas dijela sveučilišnog kampusa, na zgradi na uglu Hadrijanove i Svačićeve ulice. U sklopu ovog obilježavanja na Poljoprivrednom fakultetu je organizirana prigodna izložba fotografija snimljenih u Osijeku u rujnu 1991. godine.D.Kuštro

Rujan '91. godine je bio lijep, ali za Osijek izuzetno težak, prisjetio se umirovljeni general Vinko Vrbanac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike