Osijek
PROBLEMI SA ZLOPORABOM TRAJNOG NALOGA

Tajno reaktivirala mobilni broj i mjesecima pričala na tuđi račun
Objavljeno 17. rujna, 2014.

Stotine građana koji godinama nisu zatvorili neki tekući račun nedavno je dočekala ovrha zbog troškova vođenja računa. Stoga je uputa nedavno odaslana iz Potrošačkog foruma da se svi računi koji se ne koriste zatvore što prije, više no dobrodošla, no ima i slučajeva kada se tvrtke koje nude određene usluge, posve u skladu sa zakonima, naplaćuju putem trajnih naloga, iako vlasnik naloga ne koristi nikakve usluge.

Zorni je primjer sugrađanka koja je iskoristila “neoprez” bivšeg supruga i mjesecima račun na svom mobitelu namirivala preko njegova trajnog naloga. Iako je broj koji je u obiteljskoj tarifi dala na korištenje suprugu tijekom braka poništila, ponovo ga je aktivirala, a da ga o tom nije obavijestila. Smatrajući da je isključivanjem broja automatski stopiran i trajni nalog (otvoren isključivo u tu svrhu), sugrađanin nije ni pomišljao što će ga uskoro dočekati. Nije niti slutio, kaže, da će reaktivirati broj, tim više što je bivša supruga djelatnica teleoperatera za kojeg je bio vezan trajni nalog.

Kako je tekući račun ostao otvoren, teleoperater se nekoliko mjeseci namirivao s njega. U prvo vrijeme ništa ne sluteći, bivši suprug je tako ostao bez pozamašnog iznosa novca.

- Račune, trajne naloge i slično što se ne koristi treba zatvoriti što prije. Na taj način oneomogućit će se situacije poput ove, gdje očigledno predstoji ili dogovor oko povrata novca između bivših supružnika ili pak tužba - poručila je Dunja Mak iz Potrošačkog foruma. M.Mihelić

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike