Osijek
DRAVA KOD OSIJEKA PRIJETI

Plutajuća golema stabla razbijaju čamce i brodove
Objavljeno 17. rujna, 2014.
- Vodostaj nama na kompi nije problem - kaže skelar Mato Ormanac

Povišena Drava na jučerašnjih 316 centimetara u Osijeku, iako se viši vodostaj, prema prognozama, očekuje tek za vikend, već pravi probleme.

Tako je vidljivo da je na ugostiteljskom brodu na Dravi podno Tvrđe potopljena prilazna rampa, a i samo plovilo se malo nagnulo prema sredini korita jer su se ispod njega “zapetljali” balvani koje donosi visoka Drava.

Upravo takve plutajuće gromade od stabala, od kojih se iznad razine vode jedva naziru grane, stvaraju probleme i vlasnicima plovila u novoj riječnoj marini, kod Moto-nautičkog kluba Neptun. Naš čitatelj Damir ustupio nam je fotografije svog čamca, koji je bio na tom privezištu i kojem je udar stabla probio oplatu i potopio ga.

- Nas osmorica jedva smo ga izvadili iz vode. Ne mogu vjerovati kolika je to silina udara bila da je stablo nošeno rijekom uspjelo probiti čamac - kaže nam Damir.

Mato Ormanac, osječki skelar kod ZOO-a, kaže kako su i na kompi imali takvih problema prije nekoliko sezona.

- Ogromno stablo udarilo je u kompu, a od siline je, iako je kompa bila vezana za privezište na lijevoj obali, popustio željezni nosač pa se kompa sama odvojila i otisnula na desnu obalu, naravno, bez putnika. Morali smo automobilom otići okolo preko mosta kako bismo je zavezali i spriječili da ponovno ne ode natrag ili stane nasred rijeke. Sva je sreća da je tada kompa na drugoj strani i ostala. Sada imamo dodatna pojačanja kako se to ne bi ponovno dogodilo, jer se nailazak stabla ne može predvidjeti - prisjeća se Ormanac.

Upozorava na obližnju kritičnu točku na lijevoj obali – spoj niže Promenade i više dvostruke obale koja čuva ZOO hotel, u kojem nam djelatnica Samanta kaže kako se ne boje poplave i da rade normalno jer gosti stalno dolaze. Možda sada i više nego prije jer ih zanima kada će se Drava početi prelijevati na asfaltiranu Promenadu.

- Situacija je približno jednaka prošlogodišnjoj, prije nego što je Drava u lipnju prijetila poplavljivanjem najnižih dijelova u donjogradskoj Banovoj ulici te kod hotela Osijek, u Gornjem gradu, gdje su podzemne vode ulazile u podrum hotela. Trenutačno na lijevoj obali nedostaju samo dvije “kocke” do prelijevanja, to je otprilike još trideset centimetara. No nama na kompi to nije problem i vozit ćemo prema planiranom do kraja listopada, a možda, ovisno o vremenu, i tijekom studenog - kaže Ormanac.

Ističe da je dobro sve dok je, kao sada, Dunav niži na ušću pa “vuče” Dravu. A brzina Drave utječe i na brzinu plovidbe kompom.

- Sada Dravu prijeđemo za dvije minute ili manje, a inače za tri, nekad i za šest minuta vožnje. Bilo je, sjećam se, i slučajeva kada smo, kada Dunav zaustavi Dravu, jednostavno stali s putnicima na rijeci pa smo se morali koristiti kaubojskim vještinama - konopom i lasom gađali smo stupove na privezištu da dovučemo kompu i putnike do obale – prisjeća se snalažljivi skelar Mato, koji zna sve tajne zanata. A one se u ovom slučaju ne stječu samo školovanjem za voditelja skele nego iskustvom.

Darko PEJIĆ
Zarobljeni trupci topole

Šumari kažu kako ne pamte da im je “roba” u ovo doba plivala. Naime, Drava se razlila okolnim putem oko ZOO-a i došla sve do obrambenog nasipa pa Hrvatske šume ne mogu izvlačiti trupce topole na piljenje. Kažu nam da trupcima voda ne smeta, ali do njih neće moći doći ako su u uvali i to sve dok se iz depresija ne povuče voda.

Sada Dravu prijeđemo za dvije minute ili manje, a inače za tri, nekad i za šest minuta vožnje

Najčitanije iz rubrike