Regija
UPISNE KVOTE MINISTARSTVA IZAZVALE PROBLEME

Srednju školu nisu
uspjela upisati 44 učenika
Objavljeno 17. rujna, 2014.

SLAVONSKI BROD - Iako je školska godina započela prije deset dana, 44 učenika s područja Brodsko-posavske županije ostalo je neupisano u srednju školu i još uvijek s resornim ministrastvom dogovaraju kako riješiti problem. Zašto se to dogodilo najviše zanima roditelje neupisane djece, među kojima je i Ana Beraković iz Slavonskog Broda.

- Ovo je za nas roditelje vrlo frustrirajuće. Upis je napravio veliku pomutnju jer profesori nemaju nikakve ingerencije. Smatram da bi Ministarstvo trebalo biti u službi učenika i škola, a sada ispada da je to obrnuto - kaže nezadovoljna majka. Njihova 15-godišnja kćerka Laura dobrim je uspjehom završila osmi razred, nagrađivana je sportašica, odličnog vladanja i nije uspjela upisati ni jedno od željenih zanimanja.

- Htjela sam upisati smjer fitofarmaceuta, da uzgajam ljekovito bilje i da se u budućnosti bavim alternativnom medicinom kao i moji roditelji - kaže Laura. No nije uspjela upasti ni u kvotu za trgovca, frizera, krojača, cvjećara... Županijski pročelnik Vladimir Štefanek u stalnim je prepiskama s resornim ministarstvom. Smatra da su se promjene u kvotama dogodile prilikom upisa djece s teškoćama u razvoju ili djece ponavljača.

- Županija je sve poduzela da se ovaj problem riješi. No imamo problema s Ministarstvom gdje interveniramo već četvrti put. Upis zahtijeva određene pomake u kvotama, i to se moglo napraviti jer su svi ravnatelji pristali, no u Ministrastvu upućuju roditelje da djecu upišu u druga mjesta gdje ima prostora, Čakovcu, Našicama..., što je nonsens - kaže pročelnik koji kao i roditelji ipak očekuje suglasnost Ministarstva za upis u škole na području svoje županije. Problem je dodatno pojačan ukidanjem jednog odjeljenja (28 učenika) u slavonskobrodskoj medicinskoj školi, pa je najveći problem s upisom ženske djece koja su završila i u nekim neuobičajenim usmjerenjima. Tako su se primjerice u Industrijskoj školi učenice upisale za zvanje autolakirera, bravare..., dok su u Obrtničkoj školi dvije, kao nikada do sada, upisale usmjerenje - stolara.

Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, kaže da su od Ministarstva zatražili dozvolu za upis još šest učenika (dva bravara, fotograf, alatničar i CNC operater), a kada dobiju rješenje, upisat će ih. Koliko god bio pravedniji jer nema protekcije, elektronski upis čini se ne prepoznaje osobine određenog područja i subjektivne probleme koji se pojavljuju na terenu. Ovih dana se očekuje rješenje za upis 44 neupisanih, a da bi se takve situacije ubuduće izbjegle, neki ravnatelji predlažu da oni na neki način budu uključeni u upise kao posrednici.M.Radošević

RAVNATELJI PREDSTAVNICI DRŽAVE

Ravnatelj brodske srednje škole M. A. Reljković (koja nikada do sada nije imala veći pritisak za upis), Vlado Prskalo smatra kako bi ravnatelji škola koji prepoznaju specifičnosti područja na kojem žive, kao svojevrsni zaposlenici Ministarstva trebali „predstavljati državu“ u školama. Na taj način zajednički bi provodili upise, za što bi trebali snositi i odgovornost.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana