Ekonomija
DVADESET PET GODINA INNOVE-AGRI

300 izlagača predstavilo svoja najnovija dostignuća
Objavljeno 17. rujna, 2014.

Prvog rujanskog tjedna više od tisuću poljoprivrednih strojeva kočoperilo se na ukupno 160 ha izložbene površine nedaleko Outarvilla, malog francuskog gradića sjeverno od Orleansa.

Petnaesto je to izdanje INNOVA-AGRI, najvećeg europskog poljoprivrednog sajma na otvorenom polju, nadaleko poznatog po svojim brojnim prezentacijama praktičnog prikaza rada mehanizacije. Tako je, slijedom tradicije, na čak 48 hektara pokusnih parcela 300 izlagača predstavilo svoja najnovija tehnička dostignuća i najavilo trendove za iduću vegetacijsku sezonu. Odgovore na svoja pitanja na ovom je sajmu potražilo više od 90.000 posjetitelja, od kojih je 35 posto stranih gostiju, a koji se tijekom ove trodnevne manifestacije sve izložene strojeve mogli ne samo pogledati i odmjeriti, nego i na licu mjesta, na demonstracijskim parcelama uz izložbene štandove, i provozati.

Osim samih strojeva na sajmu su predstavljena i brojna tehnološka rješenja te rezultati istraživačkih pokusa i znanstvenih radova uzgoja ratarskih kultura kako na demo pokusima, tako i na stručnim predavanjima. Konkretno, na dva hektara uljane repice, 15 hektara kukuruza, sedam hektara kukuruzne silaže, sedam hektara trave, 48 hektara strnjaka prezentirana je tehnologija uzgoja od primjene najsuvremenijeg sortimenta, preko novih metoda obrade tla, sjetve, gnojidbe i zaštite pa do kultivacije i na kraju i same žetve.

Upravo je ovogodišnji srebrni pir bio u znaku žetve pa su na 28 hekatra viđene prezentacije najnovijih žetelica renomiranih europskih i svjetskih proizvođača kao što su primjerice: Case IH, Claas, Fendt, John Deere, Krone, Kuhn, Laverda, New Holland i Pöttinger, s naglaskom na žetvu travno-djetelinskih smjesa, uljane repice, kukuruza i kukuruzne silaže. Dinamične i zato vrlo posjećene prezentacije pratila su i stručna savjetovanja, među kojima su najviše zanimanja pobudile interesantne teme o konzervacijskoj, odnosno strip-till obradi tla, direktnoj sjetvi na “zelene” površine, perspektivama slame i komposta, vodnim rezervama kao ekološkom alatu te novitetima precizne poljoprivrede, neizbježne informacijske i komunikacijske tehnologije u službi farmera.

Organizator “France Agricole Groupe” kao posebnu poslasticu posjetiteljima na ovu je 25. godišnjicu održavanja sajma organizirao atraktivno finale francuskog prvenstva “Tractor Pullinga” na kojem su se adaptirani traktori, od kojih neki s čak 8.000 konjskih snaga, ogledali u dužini prijeđenog puta vuče utega.

Renata PRUSINA

160

hektara ukupne površine

48

hektara demo površina

300

izlagača

90

tisuća posjetitelja

Najčitanije iz rubrike