Kultura
PRVA GODIŠNJICA SMRTI VRSNOG KNJIŽEVNIKA

Od 2015. godine dodjeljivat će se književna nagrada “Mirko Kovač“
Objavljeno 17. rujna, 2014.

ROVINJ - U Rovinju će se od 25. do 28. rujna održati manifestacija Dani Mirka Kovača, zamišljena kao poligon za promišljanje o književnom stvaralaštvu, umjetničkim pozicijama i vrijednostima književnika i intelektualca koji je uvelike obilježio kulturni i književni prostor bivše Jugoslavije. Manifestaciju organizira Kovačev nakladnik Fraktura u povodu prve godišnjice njegove smrti, s idejom da ona postane tradicionalno mjesto intelektualnih okupljanja oko tema koje se ne tiču samo Kovačeva djela i pisanja nego i svega onoga čime se bavio.

"Mirko Kovač bez sumnje je jedan od najvažnijih pisaca druge polovice 20. i početka 21. stoljeća. Nije se dao smještati ni u kakve nacionalne okvire, pripadao je i crnogorskoj i bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj i srpskoj književnosti. Njegovi su romani nastali u 60-im ili 70-im godinama prošloga stoljeća danas jednako važni i zanimljivi poput njegovih najnovijih romana ili političkih eseja", kazao je glavni urednik Frakture i idejni začetnik Dana Seid Serdarević.

Program počinje u četvrtak, 25. rujna pretpremijernom projekcijom filma o Mirku Kovaču redatelja Novice Milića, nakon čega će Predrag Lucić i Boris Dežulović izvesti songove prema Kovačevim tekstovima. Bit će održana i dva okrugla stola. U programu je i projekcija filma "Gosti i radnici" prema Kovačevu scenariju u režiji Lordana Zafranovića. Zafranović i Branislav Mićunović govorit će o radu s Kovačem na filmu i u kazalištu, a bit će održana i rasprava o autobiografizmu u njegovu djelu. Manifestaciju će zatvoriti scenska izvedba pisama Filipa Davida i Mirka Kovača (iz "Knjige pisama 1992.-1995.") u režiji Radmile Vojvodić.

Na Danima će biti utemeljena i književna nagrada koja će nositi ime tog velikog pisca, i to u kategoriji najboljeg romana, najboljeg prvijenca i najbolje knjige eseja. Nagrada će se dodjeljivati od iduće godine svake godine za po jednu iz navedenih kategorija i to za najbolja ostvarenja iz tri godine koje su prethodile u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. (D.Kć.)

Prvi Dani Mirka Kovača održat će se u Rovinju od 25. do 28. rujna

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente