Crna kronika
CARINICI U AKCIJI PROTIV ŠVERCERA

Oduzeto više od 4.000 torbica, cigarete i kornjače
Objavljeno 17. rujna, 2014.
Na granici kod Bajakova otkrivena su i dva ilegalca

OSIJEK - Proteklog su vikenda hrvatski carinici na području Osijeka, Rijeke, Zagreba i Splita oduzeli stotine komada krivotvorene robe i drugih stvari. Na graničnom prijelazu Bajakovo u vozilima sa bugarskim tablicama pronađene su cigarete i ilegalci. U posebno dograđenom prostoru automobila carinici su pronašli 9.000 komada cigareta raznih marki, a u bugarskom kamionu bile su i dvije muške osobe koje su ilegalno ušle na područje Hrvatske.

U mjestu Veliki Prolog, kod trojice Talijana pronađeno je devet zaštićenih živih životinja - kornjača čančara. Na zagrebačkom području carinici su oduzeli 4.321 torbu, 403 metalne kopče i drukeri s natpisima (Michael Kors, Longchamp I Guess) te četiri novčanika zbog povreda odredbi Zakona o žigu.

Na riječkom području carinici su na području Crikvenice oduzeli 274 torbe i 87 novčanika s natpisima “Michael Kors”. Isti carinici su u mjestu Kikovica pronašli u autobusu uz pomoć službenog psa za detekciju duhana 18,75 kilograma sitno rezanog duhana.

Carinici se svakodnevno bore sa brojnim novim načinima krijumčarenja raznih vrsta roba, ali i ljudi. Tako su u proteklih nekoliko mjeseci pronašli marihuanu u tetrapacima od soka ili vrećicama “Smokija” i “Čipsa”. Papige su jednom prilikom pronađene u čarapama, a ljudi koji u potrazi za boljim životom pokušavaju ilegalno doći na područje EU pronalaze se na svim mogućim mjestima, od podvozja kamiona, do šupljina u međunarodnim vlakovima, pa i u prtljažnicima automobila. Cigarete se skrivaju u štrucama kruha, brašnu i gumi kamiona, a švercana roba najčešće se skriva u šupljinama unutar vozila.

Sandra LACIĆ
CIGARETE U KRUHU

U jednom slučaju krijumčar je odstranio sredinu kruha i u taj prostor skrio cigarete. Sličan način krijumčarenja korišten je i pri pokušaju šverca droge. U jednom slučaju državljanin BiH sakrio je 1.200 kutija cigareta u dvije vreće - brašna. Carinici Odjela za mobilne jedinice Osijek jednom zgodom su spriječili i pokušaj krijumčarenja cigareta u gumama pod tlakom. Kontrolirali su kamion kojim je vozač namjeravao ući u Hrvatsku. U dva rezervna kotača kamiona (unutar napumpanih guma!) pronašli su 1750 kutija cigareta.

Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike