Novosti
PREMIJER ZORAN MILANOVIĆ U SAD-U

Hrvatska IT industrija raste unatoč krizi
Objavljeno 16. rujna, 2014.

Vezani članci

NOVE METODE RADA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposleni će i preko interneta komunicirati sa svojim savjetnicima

Na poziv Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno premijerom Zoranom Milanovićem krajem rujna i početkom listopada razgovarat će u SAD-u o razvoju suradnje s menadžmentom pet američkih IT poduzeća: Cisco, HP, IBM, Microsoft i Oracle. Tih pet američkih korporacija ima globalni godišnji prihod veći od 370 milijardi dolara te diljem svijeta zapošljava više od milijun ljudi. U hrvatskoj delegaciji će uz predsjednika Vlade biti nekoliko ministara i stručnjaka iz javnih poduzeća vezanih uz tehnologiju, direktori ovih američkih poduzeća u Hrvatskoj te predstavnici AmChama. Razgovori su u svim poduzećima dogovoreni na iznimno visokoj razini, te će, između ostalog, predsjednik Vlade Milanović razgovarati sa šefovima uprave kompanija Cisco i HP.

Navedenih pet kompanija već godinama djeluje u Hrvatskoj te ima snažan utjecaj na domaću IT industriju. Hrvatska IT industrija raste unatoč krizi, kontinuirano zapošljava, ima potencijal daljnjeg razvoja te je jedna od vodećih izvoznih grana gospodarstva. Posljednjih godina zamjećuje se rast broja hrvatskih start-up poduzeća koja uspješno posluju globalno i surađuju direktno s poduzećima iz SAD-a.

“Tehnološki sektor je prepoznat kao nositelj globalnog razvoja, a hrvatska poduzeća pokazala su da mogu uspješno konkurirati na globalnom tržištu. Očekuje se da će ovaj posjet pridonijeti modernizaciji javne uprave, razvoju ICT industrije i start-upa u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju Američke gospodarske komore. (MS)