Novosti
PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

Preferencijalno glasanje moglo bi građanima vratiti vjeru u političare
Objavljeno 16. rujna, 2014.
GONG i troje saborskih zastupnika smatraju da treba preduhitriti referendum

Vezani članci

SDP I HDZ SLOŽNI:

Izborni sustav ne treba mijenjati na referendumu

GONG, nazavisni zastupnici Jadranka Kosor i Josip Kregar, te SDP-ov zastupnik Gvozden Flego, uputili su prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva u saborsku proceduru.

Pozvali su na uvođenje promjena koje bi, prema njihovom mišljenju, vratile povjerenje naroda u politiku, ali i preduhitrile izmjene koje građanska inicijativa “U ime obitelji” planira uvesti kroz referendum.

Osim preferencijalnog glasanja u kojem bi građani birali troje kandidata, predlaže se i spuštanje praga za priznavanje preferencijalnih glasova s deset na pet posto.

Osobe osuđene za teška kaznena djela ne bi se smjele kandidirati, kao ni načelnici i gradonačelnici. Kampanja bi počela 30 dana prije izbora, a GONG predlaže i profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva, kao i objavu online podataka o financiranju kampanja.

- Tražimo od Sabora da se stavi prijedlog na dnevni red, tražimo od Vlade da se očituje što hitnije o prijedlozima, da se klubovi HDZ-a i SDP-a izjasne o prijedlozima. U suprotnom, imat ćemo referendum koji će nakaradno izmijeniti izborna pravila - rekao je Dragan Zelić iz GONG-a. Na traženje da pojasni ocjenu o “nakaradnosti”, Zelić je kazao da mnogim stvarima ponuđenim u referendumskoj inicijativi udruge "U ime obitelji" nije mjesto u Ustavu. “Od internetskog glasanja, glasanja putem pošte, zabrana predizbornih koalicija, smanjenje izbornog praga na tri posto. To sve miriši na političke motive, što je legitimno, te inicijative i korištenje instituta referenduma koji je šupalj kao švicarski sir za pozicioniranje na nekim budućim izborima”, rekao je Zelić.

Jadranka Kosor ne dijeli mišljenje kako je riječ o nakaradnim idejama, kaže da ima i dobrih, ali i nekih manje prihvatljivih, poput potpunog snižavanja izbornog praga. “Dva predsjednika, dvije najjače i najmoćnije stranke u Hrvatskoj, dvije su najnepopularnije političke osobe po svim istraživanjima. Uvođenje preferencijalnog glasanja pokazalo bi da bi te osobe dobile znatno manje glasova od ostalih kandidata na tim listama”, rekla je Kosor.

Zastupnik Josip Kregar tumači kako se pravi motivi zastupničke i GONG-ove inicjative nalaze u činjenici da političke institucije gube podršku te da je sve snažniji osjećaj apatije ljudi da se bave politikom.

Vuk TEŠIJA
U SRIJEDU ĆE MILANOVIĆ DOBITI PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA

Prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva GONG će pokušati predati i premijeru Milanoviću. “GONG će u srijedu pokušati uručiti predsjedniku Vlade materijale kada bude dolazio u Sabor. U proteklih godinu dana u nekoliko navrata pokušali smo doći do sastanka s premijerom, ali nije bilo volje”, rekao je Zelić.

Najčitanije iz rubrike