Novosti
STARI KONTINENT U NAJGOREM JE STANJU JOŠ OD HLADNOG RATA

Europa danas: Milijuni su bez posla, krše se ljudska prava i prijeti novi veliki rat
Objavljeno 16. rujna, 2014.
Europa ima visoko razvijene zemlje i one koje su još u prošlom stoljeću

Na konferenciji predsjednika parlamenata zemlja članica Vijeća Europe prošloga tjedna istaknuto je kako je Europa suočena s nizom teških izazova: milijunima nezaposlenih, kršenjem ljudskih prava, teškim kršenjem međunarodnog prava i oružanim sukobima koji nanose patnje civilima, posebice u Ukrajini.

Pojedini sudionici u raspravi ocijenili su kako su događaji poput onih u Ukrajini neki od najozbiljnijih izazova s kojima je suočena Europa od hladnog rata. Trenutnu poziciju Europe u suvremenom svijetu naši, pak, sugovornici različito vide.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je situacija ipak neusporedivo bolja nego na prvi pogled.

Američki model

Europi slijedi transformacija i prihvaćanje američkog modela. Djelomice je to u Velikoj Britaniji napravljeno, pa oni nemaju većih problema s nezaposlenosti. Slično je i sa SAD-om, koji nezaposlenih ima tek pet posto (što je apsolutno prihvatljivo), i to jer se masovno zapošljavanje usmjerava prema modelu samozapošljavanja. Mikropoduzeća su glavni generatori razvitka, i Europi to nedostaje. Zbog toga što velike korporacije djeluju globalno i lociraju proizvodnje u zemljama gdje je jeftinija radna snaga, a u razvijenim zemljama se događa samozapošljavanje kao veliki trend, ističe Novotny.

Na pitanje bi li Europa za 5 do 10 godina mogla stati na svoje noge odgovara: “Sigurno. Dolazi do velike transformacije ekonomija, čak i grčke, koja se dosad nije bogzna kako konsolidirala.”

Profesor međunarodnih političkih odnosa i predsjednik Atlantskog vijeća RH Radovan Vukadinović kaže kako Europa nije usamljeni otok pa sve što se događa u drugim dijelovima svijeta ima svoj odraz u Europi. Dodaje kako je očito da su današnja kretanja izvan Europe itekako značajna i da ne mogu ostati bez odjeka ovdje. “Jasno je da će zbivanja u Ukrajini, ali i ona izvaneuropska - stvaranje kalifata i pokušaj jačanja radikalnog, tzv. ekstremnog islama, imati itekako utjecaja na ovim prostorima. Riječ je o tome da Europa može biti ugrožena i politički i ekonomski, te terorističkim činima. Ona ne može više očekivati da će biti lišena nepodobnosti koje očekuju i druge dijelove svijeta”, upozorava Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Europska unija s jedne je strane ugrožena, a s druge te ugroze zapravo govore da je taj veliki projekt, koji nailazi na poteškoće, još uvijek nešto najbolje što se moglo Europi dogoditi. “Stoga mislim da će i to što se događa pozitivno utjecati i da će one snage koje se zauzimaju za jačanje integracije u Europi, to iskoristi kao priliku da osnaže i demokratiziraju EU institucije”, kaže Vukadinović.

Stara slava Europe

- Kada se gleda iz svemira, Azija je industrijski park - industrijska zona, Amerika veliki šoping-centar - potrošna zona, Afrika zoološki vrt - prirodni park, a Europa bi se tu vidjela kao muzej. Pričamo o staroj slavi kako smo mi osvojili svijet prije 300-400 godina i dali svakom dijelu zemaljske kugle svoje ime itd., ali što se tiče ekonomije, tehnologije i razvoja, tu kaskamo za Amerikom, Japanom - Azijom, Indijom po iznosima, stopama rasta, po demografiji, jedino tehnološki još ne. Koncentracija se ekonomskih aktivnosti s Atlantika, gdje je bila stotinjak godina, pomaknula na Pacifik i glavna ekonomska aktivnost se događa između Azije, Amerike i dijelom Australije. Kina postaje druga-treća sila na svijetu i raste prema stopom od sedam do osam posto. Azija, unatoč krizama i prirodnim katastrofama, drži stope gospodarskog rasta preko 1,5 do 2 posto, a Amerika se brzo oporavila i ima stope rasta oko 2 posto. Europa će ove godine biti ispod 1 posto i po tom glavnom makroekonomskom pokazatelju je najlošija - ističe ekonomist Ljubo Jurčić.

Kako kaže, Europa u odnosu na Ameriku i Japan ima i dvostruko veću nezaposlenost (10 posto), a po regionalnoj razvijenosti je puno heterogenija jer ima visoko razvijene zemlje i one kao Portugal, Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska, koje su u prošlom stoljeću. “Po makroekonomskim pokazateljima i faktorima koji utječu na ekonomiju Europa je puno lošija od svojih 'suparnika'. I kada govorimo o krizi regionalno, ona je u svijetu - u Europi, koja je u odnosu na druge kontinente suočena s dubokom i dugoročnom krizom”, naglašava Jurčić.

Igor BOŠNJAK

Damir Novotny

ekonomski analitičar

Trend mikropoduzeća

U Velikoj Britaniji 19 posto zaposlenih je samozaposleno, dakle sami su sebi gazde, u tvrtki s dva-tri, čovjeka. Taj sustav mikropoduzetništva i kreiranja internih krugova potrošnje i potražnje tamo dominira i kreće se prema kontinentalnom dijelu Europe. Zemlje poput Španjolske, koje nisu razvijale dovoljno takvih mikropoduzeća, osim u turizmu, imaju velik problem s nezaposlenošću. A velike korporacije ne mogu toliko ljudi apsorbirati zato što idu prema robotizaciji. Kod njih robotizacija smanjuje broj radnih mjesta, ali se zato ona stvaraju u mikropoduzećima. Mediteranske zemlje tu stoje najlošije, dok je u nekim drugim dijelovima Europe situacija vrlo dobra. Primjerice, u sjevernoj Europi. Najlošije stanje je u južnom dijelu Italije, Španjolskoj, južnom dijelu Francuske i Grčkoj. Tamo je formalna nezaposlenost jako visoka, ali caruje siva ekonomija, kaže Damir Novotny.

Ljubo Jurčić

ekonomist

Europa nije homogena

Ja sam za EU kao jedinstven teritorij, ali način na koji se izgrađuje to jedinstvo po meni nije dobar, niti efikasan. Taj model je do 1990. bio dobar, a nakon pada socijalizma i formalnog prekida hladnog rata nestao je osnovni motiv ujedinjavanja, a između europskih zemalja počela se javljati konkurencija. Nije bilo više opasnosti od SSSR-a, a upravo je ona do 1990. homogenizirala EU. U sukobu u Ukrajini treba znati da je Europa pupčanom vrpcom energetski i tržišno vezana s Rusijom. Za dugoročni razvoj Njemačke važnija je suradnja s Rusijom, dok je kapacitete s Europom već iskoristila i dovela do maksimuma. EU joj i dalje koristi, ali ona već odavno financira EU i težinu tog ujedinjenja snosi kao posljedicu II. svjetskog rata. A s Rusijom ima čiste ekonomske odnose i svjesni su da se to može dalje razvijati uz dobre političke odnose. Tako da u tome Europa nije homogena, ističe Ljubo Jurčić.

10 %

ili dvostruko više nego u Japanu i Americi, iznosi prosječna nezaposlenost u Europi

DVOSTRUKO

VEĆU NEZAPOSLENOST IMA EUROPA U ODNOSU NA SAD I JAPAN

Možda ste propustili...