Novosti
MATURALNE EKSKURZIJE IZGUBILE EDUKATIVNU SVRHU?

Profesori: Opustimo se tek kad
djecu vratimo živu roditeljima
Objavljeno 16. rujna, 2014.
“Svjesni smo da u inozemstvu predstavljamo svoju zemlju”, kažu maturanti

Velika tragedija na maturalnoj ekskurziji u Španjolskoj, kada je delnički maturant Tin Grgurić pronađen mrtav, šokirala je Hrvatsku i otvorila pitanje smisla tih putovanja, koja bi se, po lijepom i dobrom, trebala pamtiti cijeli život.

Uz to, u javnosti se stvorila slika da je maturantima smisao i osnovni razlog odlaska na ekskurziju opijanje. Je li to doista tako? Istražili smo što o maturalnim ekskurzijama misle njihovi akteri, profesori i učenici.

- Maturalne ekskurzije dio su nastavnog plana i programa. Naglasak je da se program temelji na razgledanju i upoznavanju kulture i znamenitosti zemalja koje obilazimo. Naime, ništa ne može biti organizirano preko škole a da nema kulturni i edukativni sadržaj. Međutim, problematičan je odnos učenika prema toj biti ekskurzije, to silno negiranje svega osim zabave - kaže prof. Mirna Kurtović, koja se upravo vratila s maturalne ekskurzije iz Španjolske.

Odgovornost

Drugi je problem, dodaje, da se istovremeno ne pridaje dovoljno pažnje obvezama profesora i da učenici nisu svjesni svoje odgovornosti. “Srećom, ove godine sve je prošlo u najboljem redu. Učenici su se zabavili, a i program je realiziran kako je bilo planirano. Od njih očekujemo da znaju svoje granice u svemu, pa tako i u piću. Tu je odgovornost profesora da im da slobodu, ali očekujemo da oni to poštuju i zato mora postojati uzajamno povjerenje”, kaže prof. Kurtović.

Njena kolegica, prof. Nives Merčep, kaže da u svakom trenutku zna gdje su njezini učenici: “Imali smo dogovor da mi se jave kamo idu, tko sve ide, i to je jako dobro funkcioniralo.” Ipak, dodaje, to je lakše kada vodi svoj razred kao razrednica.

Naše sugovornice ističu da program treba sastaviti tako da je pun sadržaja, edukativno-kulturnih i zabavnih, da je zanimljiv učenicima. Mnogim učenicima maturalac je prvi odlazak u inozemstvo i to je jedan od razloga zbog čega ih, smatraju, ne treba ukinuti. S druge strane, to je težak psihički pritisak na profesore, jer se svatko od njih 24 sata mora brinuti o 20 učenika, a opusti se tek kada ih na povratku preda žive i zdrave roditeljima.

Kultura i zabava

A što kažu maturanti? Karla Zorko, učenica Druge gimnazije, kaže da je ponašanje maturanata najviše rezultat kućnog odgoja. “Onako kako smo se naviknuli ponašati ovdje, tako ćemo se ponašati i na maturalcu. Jako je važno da smo zajedno i da se ne odvajamo. U Španjolskoj mi je bilo jako lijepo jer smo mnogo toga vidjeli, posebno su me se dojmili Barcelona, Gardaland”, kaže Karla. Slično razmišlja Lena Jonjić, koja kaže da će svoj maturalac pamtiti cijeli život.

Europske metropole Beč, Prag i Bratislavu obišli su Milan Runje i Dino Potočar, učenici Tehničke i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, a najviše su se zadržali u Pragu. “Bilo mi je jako lijepo s mojim razredom, mnogo toga smo obišli, a imali smo vremena i za zabavu”, kaže Dino. Za Milana su vrtovi Schönbrunna nešto najljepše što je do tada vidio, a dojmili su ga se crkva sv. Vita, dvorac Konopište i još mnogo toga. Razgovor s ovim mladim ljudima potvrdio je da su oni mnogo toga zapamtili, ali i da im maturalac emocionalno mnogo znači. Priznaju, bilo je i pića, ali nisu pretjerivali, jer su svjesni da u inozemstvu predstavljaju svoju školu, grad i zemlju iz koje dolaze.

Vesna LATINOVIĆ
VAŽNA PRIPREMA

Prof. Saša Vrbanjac iz Tehničke i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića četiri je puta vodio maturante u Prag i do sada nije bilo nikakvih problema. “Upravo smo se vratili iz Praga i ponosan sam na naše učenike jer je velika većina bila zainteresirani za znamenitosti i razgledanje. Navečer su se zabavljali po sobama, išli u disko, ali nikakvih incidenata nije bilo. Smatram da je jako važna priprema učenika i zato im već od prvog razreda govorim što ih čeka na maturalcu i kakve probleme mogu imati”, kaže naš sugovornik. Dodaje da su učenici svjesni krize pa su džeparac koji su im roditelji dali pažljivo trošili. Osim toga, hoteli u Pragu uzimaju polog od 20 eura od svakog učenika, koji se u slučaju incidenta ne vraća.

PIĆA JE BILO I UVIJEK ĆE BITI

“Pića je na maturalnim ekskurzijama bilo i uvijek će biti. Učenici se prave važni, glume frajere i frajerice i misle da okolina, odnosno njihovi vršnjaci očekuju od njih da piju. I ja kao vodič i njihovi profesori govorimo im da ako se napiju, neće ništa vidjeti niti znati gdje su bili i da ako to žele, bolje neka ostanu kod kuće. Upozoravamo ih da mogu završiti na ispumpavanju želudca i na policiji i da im to nije potrebno”, kaže turistički vodič Vlado Pest koji je vodio brojne maturalne ekskurzije. Dodaje da je ove godine primijetio da ima sve više učenika koji se odvajaju od grupe koja pije jer jednostavno ne žele piti, ali i da njihovi vršnjaci ne reagiraju na to, što prije nije bio slučaj.

Možda ste propustili...