Regija
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA POTIČE RAZVOJ ŠKOLSTVA

Požeška škola dobila novi kemijski laboratorij
Objavljeno 15. rujna, 2014.

POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi bilježi tradiciju dugu 128 godina, a još od 70-ih godina prošloga stoljeća obrazuje učenike u zanimanju prehrambeni tehničar.

- No, nismo nikada imali vlastiti kemijski laboratorij, jedno vrijeme koristili smo laboratoriji od Veleučilišta, no prije četiri godine promijenio se nastavni kurikulum za prehrambene tehničare, povećan je broj sati kemijske analize i analize hrane. Zahvaljujem Požeško-slavonskoj županiji koja je uložila 187.000 kuna da mi dobijemo opremu za ovakav jedan moderni suvremeni kemijski laboratoriji te da naši učenici povećaju kompetencije koje su potrebne za ovako zahtjevno tržište rada. Moram naglasiti da smo prošle školske godine imali državno natjecanje iz prehrane za prehrambene tehničare i tehničare nutricioniste i, nažalost, mi tada nismo imali laboratoriji, bili smo u laboratoriju Veleučilišta i za zanimanje pekar imamo svoj pekarski praktikum pa, evo, nadam se da je to državno natjecanje i utjecalo da mi dobijemo ovaj naš laboratoriji – rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, na svečanosti otvaranja novog laboratorija, koji je otvorio župan Alojz Tomašević u ime osnivača škole. Tom prilikom istakao je upravo opredijeljenost Županije da se pomogne u edukaciji mladih ljudi u poljoprivrednoj proizvodnji koja je i osnova strategije razvoja Požeško-slavonske županije.

- Laboratorij je namijenjen prije svega učenicima prehrambenih zanimanja, jer imaju kroz tjedan četiri sata primijenjene kemije, kontrole namirnica, kemije hrane i ostale sadržaje koji zahtijevaju vježbe. Oni će kroz ovaj rad postati samostalni i upoznati sastav sirovina, hrane, kemijske reakcije, a kroz to će postati odgovorni, biti konkurentni, kreativni prema sebi i drugima, pokazivati veći interes za upis u našu školu i naša zanimanja, biti sposobniji na tržištu rada i pri studiranju na srodnim fakultetima, a cilj naše škole je imati zadovoljnog, sretnog i educiranog učenika – istaknula je voditeljica laboratorija Đurđica Mautner, profesorica kemije.(AGM Kruna)

187

tisuća kuna koštalo je opremanje laboratorija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike