Ekonomija
EUROPSKA KOMISIJA

Gospodarski rast guše visoke cijene energije i nedostatak ulaganja
Objavljeno 16. rujna, 2014.
Korupcija i neučinkovit pravosudni sustav najviše štete rastu poduzeća

Unatoč trenutačnoj teškoj gospodarskoj situaciji, europska proizvodna industrija ima niz konkurentnih prednosti koje bi trebalo iskoristiti za promicanje gospodarskog rasta, zaključak je dvaju izvješća o industrijskoj konkurentnosti koja je objavila Europska komisija.

Međutim, kako bi se osiguralo da se rast ne zaustavi, EU i države članice trebaju hitno djelovati u nekoliko problematičnih područja: investicijama, pristupu financiranju, javnoj upravi, pristupu stranim tržištima, inovacijama i cijenama energije.

Europski povjerenik za industriju i poduzetništvo Ferdinando Nelli Feroci rekao je: “Cijenim trud država članica u poboljšanju industrijske konkurentnosti. Međutim, mnogo je toga još potrebno učiniti. Rješavanjem problema nedostatka ulaganja, ograničenog pristupa financiranju, visokih cijena energije i neučinkovite javne uprave svojim ćemo društvima te malim i srednjim poduzećima omogućiti jači položaj u globalnom tržišnom natjecanju.”

Općenito, konkurentne prednosti EU-a u proizvodnoj su industriji zadržane: visokokvalificirani radnici, visoki domaći sadržaj izvozne robe i usporedive prednosti povezane sa složenim i visokokvalitetnim proizvodima. No, potrebna su dodatna ulaganja u svim sektorima kako bi europska industrija zadržala svoju konkurentnost. Mala i mlada poduzeća teže dobivaju bankovne zajmove u odnosu na druga poduzeća, čak i ako su njihovi financijski rezultati jednaki. Konkurentnost je podržana učinkovitijim inovacijama i komercijalizacijom istraživanja te pristupom visokokvalificiranoj radnoj snazi te zahtijeva smanjenje troškova poduzeća. Dugotrajna i skupa porezna pravila, korupcija i neučinkovit pravosudni sustav najviše štete rastu poduzeća, a na konkurentnost negativno utječu i cijene električne energije i plina koje su u EU-u više nego u brojnim drugim gospodarstvima.(E.S.)

HRVATSKA U NAJGOROJ SKUPINI

Iz analize sadašnje situacije u državama članicama, kao i toga jesu li napredovale ili ne, proizlaze četiri skupine: države članice visoke i rastuće razine konkurentnosti: Nizozemska, Njemačka, Danska i Irska; države članice visoke, ali stagnirajuće ili opadajuće razine konkurentnosti: Belgija, Ujedinjena Kraljevina, Austrija, Francuska, Italija, Luksemburg, Švedska i Finska; države članice skromne, ali rastuće razine konkurentnosti: Estonija, Litva, Španjolska, Latvija, Češka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Grčka te države članice skromne i stagnirajuće ili opadajuće razine konkurentnosti: Slovenija, Bugarska, Hrvatska, Malta i Cipar.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike