Regija
SMOTRA FOLKLORA

Već 13. put "Pjesmom u jesen" u Jakšiću
Objavljeno 15. rujna, 2014.

JAKŠIĆ – Trinaesti put u organizaciji HKUD-a Slavonija iz Jakšića i Općine Jakšić održana je smotra folklora „Pjesmom u jesen“ na kojoj su, osim slavonskih i hrvatskih folklornih skupina, ove godine gostovali i skupina iz Mađarske te dva društva iz BiH.

- Na taj način smotra je dobila i međunarodni karakter te postala središnja manifestacija naše općine. Smotra je sreća i veselje našeg mjesta jer se od prošle godine održava kao dvodnevna manifestacija, naime, prvog dana održava se smotra dječjeg folklora – istaknuo je u svom pozdravnom govoru načelnik općine Ivica Kovačević. Smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Evo na ovoj 13. smotri zaredom slavimo što imamo što pokazati, s čime se dičimo i ponosimo. Naši gosti će nam pokazati svoju kulturu i tradiciju. Pozivam sve da otvorimo srca, jedino zajedništvom možemo izboriti opstanak ovih prostora. Nama treba ljubav i zajedništvo, jer ova pošast koja nam se događa, posebno poplave ovih dana, ne može nam ništa u našem zajedništvu - rekao je župan.

Sve je počelo povorkom koju su predvodili konjanici i zaprege konjogojskih udruga iz Požege i Pleternice. Slijedila su folklorna društva koja su Jakšićanima prikazala dio svoje narodne baštine. Kao dobri domaćini Jakšićani su uredili prostore ispred kuća i na stol iznijeli okrjepu i piće, kolače i slastice za sve sudionike.

Na smotri su nastupili osim domaćina, HKUD-a Slavonija Jakšić, i KUD-ovi Gacka iz Ličkog Lešća, Stari grad iz Jajca BiH, Kraluš iz Stupnika, Ivan Domac iz Privlake, Seljačka sloga Baranjsko Petrovo Selo, Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, Biloševica iz Biloševice u BiH, Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca, Cernik iz Cernika, Jankovci iz Starih Jankovaca, Hrvatski mješoviti zbor iz Harkanja te mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Jakšić. U dvije pauze između nastupa Udruga Slavonika iz Našica nastupila je s modnom revijom. U okviru smotre organiziran je i sajam obrtnika i poljoprivrednih gospodarstava. Udruga zavičajnih pisaca i slikara organizirala je izložbu radova svojih članova i književnu večer. Sve je nastavljeno cjelovečernjim koncertom TS Srce bećarsko.(AGM Kruna)

Sve je počelo povorkom koju su predvodili konjanici i zaprege konjogojskih udruga iz Požege i Pleternice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike