Regija
OSNOVCI U NOVIM, SVIJETLIM I ČISTIM UČIONICAMA

Zvono prvi put zazvonilo
u novoj školi u Ruščici
Objavljeno 16. rujna, 2014.
U školu krenulo 47 učenika u četiri razreda, svi u jednoj smjeni

Vezani članci

LJETO PREKRATKO ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA?

Za školarce u Ruščici još tjedan prisilnih ferija

SLAVONSKI BROD/RUŠČICA - Školsko zvono jučer se ujutro prvi put oglasilo za 47 učenika u novoj područnoj školi “Vladimir Nazor”, u Ruščici. Osmijeh se mogao vidjeti na licima učenika, nastavnika i roditelja koji su se izborili da djeca s tjedan dana zakašnjenja iz stare i neuvjetne škole u kojoj caruju miševi i vlaga, krenu u lijepu, svijetlu i čistu novu zgradu.

Četiri razreda u jednoj smjeni - idealno za početak. Premda malo zbunjeni, vesele se i prvašići Jona, Nives, Ivan, David, Ivano, Bruno,Hana, Juraj, Petra, Manuel, Dora, Josip.

- Nadamo se da je ova priča završena i da ćemo brzo zaboraviti sve neugodno što je prethodilo početku nastave - kaže predstavnik Vijeća roditelja Ivan Rašić, koji je s roditeljima učenika samoinicijativno preselio namještaj iz stare u novu školu. No, u ime svih moli nadležne lokalne vlasti da što prije u suradnji s nadležnim ministarstvima riješe problem financiranja škole i, za sada, posuđene opreme.

Tatjana Novoselović Birer, voditeljica područne škole, presretna je što nakon 20 godina rada u staroj zgradi ima neusporedivo bolje uvjete: “Neizmjerno smo sretni, nadam se da ćemo svi uživati i da će nam djeca s radošću dolaziti u školu.”

Zadovoljstvo ne krije ni ravnateljica Vesna Šimić, uvjerena kako je riječ o trajnom, a ne “vatrogasnom” rješenju za učenike kojih će u budućnosti biti više.

- U školu nismo mogli ući prije dobivanja dozvole, odnosno prije nego je komisija Ministarstva utvrdila stanje koje odgovara početku nastave. Osim toga, uporabna dozvola došla je 24. srpnja, u vrijeme godišnjih odmora, a tek potom uslijedili su zahtjevi za ostalim dozvolama. U pitanju su i razni popravci, za koje je zadužen izvođač radova, a koji će trajati sigurno dvije godine. Ovo je zapravo početak trajnog rješenja, u smislu da ostale imovinsko-pravne, vlasničke odnose treba rješavati u vremenu koje dolazi - kaže ravnateljica, očekujući sastanak predstavnika Općine, Grada i Županije s resornim ministarstvom kako bi se našlo trajno rješenje.

Za sada se nova škola vodi kao premještena stara škola, vlasništvo nije preneseno na matičnu školu, odnosno Grad, pa će Grad troškove plaćati u istom iznosu kao prema staroj školi (približno 25 tisuća kuna godišnje, nap.a.), što je neusporedivo manje od troškova koji će nastati.

Za postojećih 47 učenika nova škola u Ruščici je prevelika, no kada bi dolazili i učenici iz ostalih relativno neuvjetnih područnih škola - Gornja Vrba, Klakar, Gornja Bebrina i Donja Vrba - skupilo bi se i do 300 učenika od 1. do 8. razreda. No sada se nikoga ne može natjerati da putuje iz svoga mjesta u Ruščicu, koliko god nova škola bila primamljiva.

Marija RADOŠEVIĆ

Mirko Duspara

brodski gradonačelnik

Dograđujemo tri škole, novca nema

- Grad jednostavno nema sredstava za održavanje 2500 kvadrata nove škole u koju ide 47 učenika. Trenutačno radimo dogradnju na tri škole i novca nema. Pokušali smo ugasiti požar koji su drugi zapalili i upravljačka prava prenijeti na Županiju - na vijećničko pitanje o statusu škole jučer je odgovorio gradonačelnik Mirko Duspara. Nova škola je građena kako bi se rasteretilo matičnu školu, a konačno bi se rješenje moglo naći tek usvajanjem mreže škola i osamostaljivanjem škole u Ruščici, gdje bi učenici tada, kao i u matičnoj školi, pohađali jednosmjensku nastavu.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike