Crna kronika
PLATILI SU ODMAH PA - UŠTEDJELI NA PROMETNICAMA PU OSJEČKO-BARANJSKE

Upola manju kaznu platilo čak 26 tisuća vozača
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Kazna se može platiti odmah ako je predviđena kazna manja od 2000 kuna

OSIJEK - Gotovo 26.000 vozača (25.967) iskoristilo je na prometnicama Osječko-baranjske županije mogućnost plaćanja kazne na mjestu prekršaja - u pola iznosa. Evidencija se vodi od stupanja na snagu novog Prekršajnog zakona 1. lipnja prošle godine. Vozači su “uštedjeli”, a državni proračun se iznosima koje su odmah uplatili, dobrano popunio.

- Prošle je godine ukupno naplaćeno 11.808 novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja, dok je od 1. siječnja do 28. kolovoza ove godine, ukupno naplaćeno 14.159 kazni na mjestu počinjenja prekršaja - doznajemo od Vesne Žnidarć Bolarić iz PU osječko-baranjske.

Usmeno izrečena novčana kazna naplaćuje se od vozača koji je prekršaj počinio uz izdavanje potvrde. Na isti se način može odmah naplatiti i trošak utvrđivanja prekršaja tehničkim uređajima. Protiv prekršitelja koji odmah plati kaznu i trošak utvrđivanja prekršaja neće se voditi prekršajni postupak, a izrečena kazna ne unosi se u prekršajnu evidenciju. Kada policija pri nadzoru utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna do 1000 kuna i osobito je lake naravi, kao i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje, može umjesto kazne prekršitelju izdati pisano ili izreći usmeno upozorenje.

Podsjetimo, na mjestu prekršaja može se naplatiti kazna do 2000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi. Iznos je veći - 5000 kuna - za okrivljenika obrtnika ili onoga tko se bavi drugom samostalnom djelatnošću. Najveća kazna, do 15.000 kuna, ide na adresu okrivljene pravne osobe i s njom izjednačenih subjekata.

Sandra LACIĆ
STRANCI KOJI NE ŽELE PLATITI KAZNU IDU PREKRŠAJNOM SUCU

Većina su prebrzih vozača koje posade presretača uhvate na autocesti - stranci. Ako osoba koja nema prebivalište ili stalno boravište u Hrvatskoj, a počinila je prometni prekršaj, odbije platiti kaznu i troškove na mjestu prekršaja, policajac je može dovesti prekršajnom sucu uz podnošenje optužnog prijedloga. Prekršajni će sudac odmah ispitati privedenog prekršitelja. Da ne bi gubili vrijeme, stranci u pravilu kaznu plate.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike