Novosti
POSAVINA ČEKA VODENI VAL

Cvelferija strahuje od nove poplave, nabujala Orljava ugrozila Požeštinu
Objavljeno 14. rujna, 2014.
Kao i u svibnju, poplavljeno je stotinjak kuća u Gradcu i Pleternici

Vezani članci

KIŠE DONIJELE NOVE POPLAVE

U Požeštini spremni za evakuaciju stoke i ljudi

Hrvatska se bori protiv poplava, a ponajviše su ugrožene četiri županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Međimurska i Požeško-slavonska.

No, i stanovnici istočnog dijela županjske Posavine koju su sredinom svibnja poharale nezapamćene poplave pomno prate razvoj situacije, stalno provjeravaju vodostaj Save i sa strepnjom dočekuju dolazak vodenog vala koji će iz smjera Zagreba stići do Županje. Iako se nadaju da se svibanjski scenarij neće ponoviti, ipak priznaju kako su zabrinuti, jer “koga zmija ujede i guštera se plaši”. Tim više što su im, prisjećaju se, i u svibnju također govorili kako nema razloga za strah i da će nasip izdržati nalet bujice. Još nisu obnovili kuće, sanacija nasipa još nije završena i sama pomisao da bi mogli ponovno doživjeti katastrofu baca ih u očaj. Proteklih su dana u Gunji pale velike količine kiše, na nižem terenu u selu voda se zadržala pa tako i u kontejnerskom naselju. Voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Hrvatskih voda Biđ-Bosut Vinkovci Mirjana Šota na sjednici Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje VSŽ-a, rekla je kako ne očekuje da bi vodeni val mogao prouzročiti veće probleme. Dodala je kako kiša koja već danima pada otežava radove na zatvaranju goleme rupe na mjestu puknuća nasipa kod Rajeva Sela.

Rješenja u hodu

– U kolovozu smo imali vrlo visok vodostaj, što je nezabilježeno u zadnjih 50 godina kako se mjeri vodostaj na Savi i pod vodom su se našla sva pozajmišta materijala koji je bio planiran za ugradnju u savski nasip. Prisiljeni smo stoga u hodu stalno tražiti alternativna rješenja da bi se radovi mogli odvijati – rekla je Šota.

Dodala je kako je privremeni nasip sagrađen kod Rajevog Sela dovoljan da zadrži savsku vodu koja dolazi u idućih nekoliko dana. Navela je i kako je u Gunji uključena u rad crpna stanica zbog pojave vode u kanalima kojih je na tom području 400 kilometara, a u tijeku je njihovo izmuljavanje i čišćenje.

Načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić i jučer je bio na terenu.

– Situacija je za sada stabilna, a procjene govore da bi vodeni val u Županju trebao stići u srijedu ili četvrtak. Teško je bilo što prognozirati, ali sve mjere predostrožnosti su poduzete, dobio sam informaciju da je i sa Srbijom dogovoren nesmetan protok vode, u stalnom smo kontaktu s Hrvatskim vodama, pratimo razvoj situacije i u skladu s tim ćemo i postupati - rekao je Kelić.

Pomaže i vojska

Međutim, u Požeštini je situacija alarmantna. Nevrijeme koje je zahvatilo cijelu Požeštinu s iznadprosječnim količinama kiše u petak navečer i cijelu noć, rezultiralo je velikim vodenim valom. U naseljima Pavlovci i Brestovac poplavljene su obiteljske kuće i poljoprivredni gospodarski objekti. Veliki porast vodostaja i vodeni val koji je dosegao visinu mostova u gradu Požegi ponovno je zahtijevao reakciju gradskih vlasti koji su dodatnim nasipima i vrećama s pijeskom osigurali kritična mjesta u noći na subotu te tako spriječili veće štete. No u prigradskom naselju Vidovci nabujala Orljava nije se mogla zadržati u svom koritu i ponovno je ugrozila kuće. I njima je ovo već druga poplava ove godine, u tek obnovljenim objektima. Posebno su stradale prostorije NK Dinamo Vidovci-Dervišaga, a na nogometnom terenu mogla se organizirati i vaterpolska utakmica.

Tek što su završili obnove svojih kuća od svibanjske poplave, voda iz nabujale Orljave ponovno je poplavila niži dio naselja Gradac i kuće u Zvonimirovoj ulici, u Pleternici. Poplavljeno je stotinjak kuća i dvostruko više gospodarskih i pomoćnih objekata. Iako se pokušalo s dodatnim vrećama s pijeskom osigurati objekte, pa i kopanjem tri kanala koja bi usmjerili vodu dalje od naselja, poplava se nije uspjela spriječiti. Najugroženijem Gradcu u subotu je u pomoć stiglo i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. Prije poplave na vrijeme je evakuirana stoka. U nedjelju se voda polako počela povlačiti iz poplavljenjih objekata.

- Dogodilo nam se isto što i u svibnju, iako smo u više navrata na tu opasnost upozoravali Hrvatske vode i tražili gradnju nasipa na Orljavi – istaknula je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja najavljuje još jednu intervenciju jer se ovaj scenarij može očekivati za svake veće kiše i rasta vodostaja Orljave.

Zbog višegodišnje nebrige Hrvatskih voda negodovali su i stanovnici Novih Mihaljevaca, koji za svakog povećanog vodostaja Veličanke “plivaju”, ali i ostali stanovnici Požeštine. Mihaljevčani su se u više navrata obraćali i Hrvatskim vodama koji su ih upućivali na ministarstva koja su lopticu vraćala na Hrvatske vode, a rezultat dopisivanja je ponovno poplavljeno naselje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ/AGM Kruna
U TRI ŽUPANIJE ANGAŽIRANO 700 VOJNIKA

Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u poplavama, njih 450 u Sisačko-moslavačkoj županiji, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji, priopćio je MORH. Na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava, s ukupno 12 čamaca, a u Karlovačkoj županiji u evakuaciji je pomagala i amfibija.

SISAK STRAHUJE OD SUSRETA VODENOG VALA NA KUPI I SAVI

Vrh vodenog vala proteklog je vikenda prošao kroz Karlovac, a zbog izlijevanja Korane u tom je gradu poplavljen pročistač otpadnih voda te je on izvan funcije. Prema riječima karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića, u objektima pročistača je 50 do 60 centimetara vode, zbog čega će i štete biti od milijun do deset milijuna kuna. Vodostaji su u tom gradu, prema Jelićevim riječima, takvi kakvih nema ni u knjigama koje govore o zbivanjima u gradu u pet stotina godina. U tom je gradu oglašena opća opasnost, a ljudima koji su odbili evakuaciju iz poplavljenih naselja, organizirana je dostava hrane i vode. Pod vodom je u nedjelju bilo i gotovo 85 posto Međimurske županije, a opća opasnost proglašena je u općini Nedelišće, gdje se u naseljima Črečan i Macinec voda prelila iz potoka Zelina i poplavila cijelo središte mjesta. S vodom se bore mještani u donjem i srednjem Međimurju, pojasu uz rijeku Muru, te okolica Čakovca. U Trnovcu se izlila Trnava, a bujica je odnijela dio pruge na granici sa Slovenijom. Rijeka Ilova poplavila je istoimeno mjesto u okolici Kutine iz kojeg je evakuirano staro i bolesno stanovništvu. U Letovaniću je poplavljeno nekoliko gospodarskih objekata. U Sisku se strahuje od susreta vodenog vala koji stiže Kupom iz Karlovca i Savom iz Zagreba. Na konferenciji za novinare u Sisku na kojoj su bili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, naglašeno je kako je riječ o ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali kako ovaj put ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima. “Kad se sretnu dva vodena vala - Save i Kupe u Sisku, možemo očekivati veće vodostaje nego su bili u veljači”, rekao je Plišić. “Nitko ne može obećati da voda neće prodrijeti, ali možemo obećati da ćemo svim silama nastojati izbjeći opću katastrofu”, rekao je Ostojić.

SANACIJA NASIPA

KOJI JE PUKAO U SVIBNJU JOŠ NIJE GOTOVA

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike