Novosti
DRUŠTVENE MREŽE TREBALE BI POVEZATI POLITIČARE I BIRAČE

Tomašić pomela političare na FB-u, prati je 31.700 ljudi
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Karamarka prati 17.500 sljedbenika, Grabar Kitarović oko 15.000, a premijera 14.000

Sve više hrvatskih političara koristi internetske društvene mreže, u prvom redu najpopularnije Facebook i Twitter, u komunikaciji s javnošću i potencijalnim biračima.

Politički analitičari tvrde kako će veliku ulogu u kampanji za izbore za novog predsjednika RH odigrati i sveprisutni Facebook. Na prvi pogled, ovdje je u prednosti aktualni predsjednik Ivo Josipović, za kojega je poznato kako već godinama, nerijetko i u "sitnim" noćnim satima, komunicira s građanima, što mu je donijelo puno simpatija. Trenutačno bilježi gotovo 7.400 sljedbenika kojima čestita državne i svjetske praznike, a kao glazbenik redovito na svoj profil postavlja i pjesme, poput "Imagine" Johna Lennona.

Kandidati za predsjednika

Službeni profil njegove glavne protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović ima dvostruko više sljedbenika od Josipovića – više od 15 tisuća. Međutim, kako se čini po objavama – mahom na engleskom jeziku, očito se želeći prikazati što "europskijom" – profil vodi i servisira neki asistent jer su postovi dosta suhoparni i službeni, a komunikacije između Grabar Kitarović i građana gotovo uopće nema. Treći kandidat za predsjednika, Milan Kujundžić (Hrvatska zora), prilično je aktivan na svojoj FB stranici, koju prati oko 4500 korisnika. Postovi su mu raznovrsni i održavaju jasno njegove stavove pa je tako, između ostaloga, nedavno javno pozvao na bojkot Osijek Pridea te sramotnom proglasio odluku Etičkog povjerenstva HRT-a da voditelj Denis Latin nije postupio nečasno kad je na Facebooku 4. kolovoza ironično čestitao "Dan domovinske pljačke i paleži".

Premijer Zoran Milanović preferira kraću formu Twittera, i to službenog Vladinog, u odnosu na Facebook, gdje ima oko 14.400 sljedbenika. Oni mogu biti sigurni da ih, bar do predizborne kampanje, neće zatrpavati notifikacije s Milanovićevim postovima jer je posljednji zabilježen prije gotovo devet mjeseci. Profil Josipa Leke (SDP) nismo uspjeli pronaći ni na Facebooku ni na Twitteru te je vjerojatno posrijedi činjenica da je on "političar staroga kova". Sudeći prema zadnjoj objavi Vesne Pusić (HNS), prve potpredsjednice vlade – 6. kolovoza podsjetila je kako se obilježava peta obljetnica smrti Savke Dabčević-Kučar – i rijetkim objavama, ni ona ne drži previše do stvaranja imidža preko Facebooka, unatoč gotovo 7000 pratitelja.

Asistenti na profilu

Vodeći oporbeni političar, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, uživa poveliku virtualnu popularnost: čak oko 17.500 "lajkera". No profil ne održava sam Karamarko, postovi su stranački i nimalo osobni, uz tek poneko odstupanje, poput čestitke tenisaču Marinu Čiliću na osvajanju turnira US Open. Drukčiji pristup ima Ruža Tomašić, europarlamentarka i liderica HSP-a dr. Ante Starčević. Često se dogodi da osobno odgovori na pitanja i primjedbe građana na svojem profilu, a kao i u stvarnosti nema dlake na jeziku. Valjda je zato i uspjela priskrbiti impozantnih 31.700 sljedbenika, što je rekord među političarima koje smo analizirali. Kako smo utvrdili, većini ministara u Vladi RH Facebook profile održavaju asistenti, što se odnosi i na Branka Grčića, Miranda Mrsića te Ivana Vrdoljaka. Osobno se zna javiti – čak i ući u oštre polemike s neistomišljenicima, posebno novinarima – ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Na sličan način postupa i Arsen Bauk, koji je i inače dosta otvoren prema javnosti.

Tomislav LEVAK
PROFIL NEMAJU VRKIĆ, BUBALO...

Kada su u pitanju osječki političari, na Facebooku nismo uspjeli pronaći osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića ni Krešimira Bubala, predsjednika osječkog HDSSB-a. Bubalo kaže kako smatra da je takav potez u današnje vrijeme koristan i važan, osobito za političara, ali on ga ipak nema iz više razloga. "Kao prvo, prije nekoliko godina, javnost će se sjetiti, netko je otvorio lažan profil s mojim imenom. Imao je već dosta prijatelja, a onda sam ga prijavio policiji i profil je zatvoren. Nadalje, nisam poklonik toga da neki asistent ili administrator u moje ime odgovara sljedbenicima, a ja nemam vremena za redovitu komunikaciju. I, treće, preferiram osobni kontakt s građanima", kaže Bubalo. Vrkićev zamjenik Vladimir Ham (HNS) i predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić imaju klasične profile i često objavljuju stvari privatne i poslovne naravi. Osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić postoji na Facebooku, ali njegov zadnji post zabilježen je još 7. kolovoza 2012. godine. Biljana Borzan (SDP) ugledala se na svojeg šefa i ima službeni profil s gotovo 11 tisuća sljedbenika, a s javnošću dijeli uglavnom svoje aktivnosti u Europskom parlamentu.

Đapić samo u kampanji

Iako Anto Đapić ima svoj profil na Facebooku, priznaje kako ga nije ažurirao već dugo. "U početku sam redovito komunicirao s građanima, čak znao ulaziti u žestoke polemike, ali posljednjih godina nemam više vremena za to, osobito nakon što sam se reaktivirao na lokalnoj političkoj sceni. No, planiram se posvetiti tome ponovno u nekoj novoj predizbornoj kampanji. Do tada, svi koji žele nešto o meni saznati virtualnim putem, imaju čak dvije web stranice, moju osobnu i Nezavisne liste Ante Đapića", kaže on.

GLAVAŠEVU STRANICU VODI SIN

Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš odnedavno također ima svoj Facebook profil koji, barem dok je na odsluženju zatvorske kazne, kao administrator vodi i održava njegov sin Filip. Kako stoji u opisu: "Svrha aktiviranja ove stranice je iznošenje istine o njegovom političkom i javnom djelovanju proteklih 25 godina, demantiranju svih laži iznesenih u proteklih više od dva desetljeća, kao i odgovaranje na sve aktualne neistine kojima se služe današnji politički neistomišljenici". Filip Glavaš redovito objavljuje postove s takvom tematikom.