Novosti
MILANKA OPAČIĆ

U postupcima razvoda djeca prestaju biti žrtve osvetoljubivih roditelja
Objavljeno 15. rujna, 2014.

Vezani članci

SKUP STRUČNJAKA ZA OBITELJSKO PRAVO

Obiteljski zakon rađen je za dobrobit djece

Prilikom posjeta Osijeku potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorila je o novom Obiteljskom zakonu koji je stupio na snagu 1. rujna.

Na što su fokusirane najvažnije novosti u Obiteljskom zakonu?

- Djeca i njihova zaštita su u fokusu novog Obiteljskog zakona jer su upravo ona najviše traumatizirana tijekom razvoda braka. Zbog toga smo uspostavili četiri nova centra za pravno zastupanje djece koja se nađu u sudskom procesu kada im se roditelji razvode. Ti centri će također zastupati osobe kod kojih se pokreće postupak za lišavanje poslovne sposobnosti. Riječ je o četiri nove institucije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Također, tu su i novi mehanizmi za jednostavnije određivanje skrbništva u slučajevima kada roditelji mogu postići dogovor. Sada se za njih na internetskoj stranici Ministrastva socijalne skrbi nalazi Plan o zajedničkom roditeljstvu koji mogu preuzeti, popuniti zajednički i potpisati. Tim činom Plan postaje ovršna isprava, što znači da će sud u takvim slučajevima samo potvrditi njihov dogovor. Tako će se ujedno izbjeći sudski troškovi i traumatiziranje djece. Onim dijelom roditelja koji su visokokonfliktni i ne mogu se dogovoriti o skrbništvu bavit će se obiteljski medijatori i pravosuđe. I tu će se, naravno, voditi najviše brige o interesu djeteta, ali će se uzimati u obzir koji je roditelj bio skloniji mirnom dogovoru.

Novi zakon previđa i sankcije za roditelje koji se ne mogu dogovoriti oko skrbništva, odnosno ne poštuju dogovor o skrbništvu. O čemu je riječ?

- Naši djelatnici pri izradi Obiteljskog zakona radili su statistike i došli smo do podataka kako se oko 70 posto brakova razvede sporazumno. Od ovih preostalih 30 posto oko 10 do 15 posto uspije postići dogovor pomoću medijacije, a isto toliko je i najproblematičnijih koji dolazi u ruke pravosuđa. Zakon predviđa kazne za one roditelje koji su u stanju dodatno traumatizirati svoje dijete samo zato da bi se osvećivali drugom roditelju. Naime, svi koji rade u sustavu socijalne skrbi jako dobro znaju kako roditelji kada se razvode često djecu ostave postrani i obračunavaju se između sebe zbog taštine pa se njima bave psiholozi i stručnjaci za mentalno zdravlje, ali šteta već biva učinjena. Najblaža sankcija je opomena, a najekstremnija promjena odluke o skrbništvu. No, tu su i sankcije poput mogućnosti da se, primjerice, naplate putni troškovi jednog roditelja kojemu kada dođe po svoje dijete, drugi roditelj ne dopušta da ga vidi iako mu je to odobreno sudskom odlukom.

Zakon je donio i dugoočekivane novosti kada je u pitanju posvajanje, što se promijenilo?

- Uvidjeli smo kako sustav posvajanja u praksi nije funkcionirao dobro. Djeca nisu roba, već živa bića koja nose sa sobom određene traume i probleme. Jako je važno da se nađe dobra veza između posvojitelja i djece jer nam se ne smije dogoditi situacija od prije nekoliko dana da je obitelj na posvajanje uzela troje djece i nakon tri dana ih vratila jer se nisu mogli nositi s njihovom razigranošću. Posvojitelji se moraju dobro pripremiti jer posvojiti dijete nije isto kao što je otići kupiti fen u trgovinu, pa ga možete vratiti jer vam se ne sviđa boja. Kada se takvo što dogodi, ta mala bića se dodatno traumatiziraju. Zbog toga smo u Zakon ugradili pripremu za posvajanje i radimo s udrugama na tomu da prate posvojitelje od trenutka kada preuzmu djecu, te da im budu potpora i da ih malo osnažimo u tom cijelom procesu. Ivana SOLAR

OBITELJSKA MEDIJACIJA

“Obiteljska medijacija nije ništa novo, ali smo je sada stavili u zakon kao novi institut i ona kreće od 1. siječnja 2015. Dobar je mehanizam za one koji su u sukobu kada dođe do razvoda i da bi im se pomoglo dogovoriti se oko zajedničke brige za dijete. Prilikom uspostavljanja instituta pošli smo od činjenice kako nema tog zakona, ni suda koji se može bolje pobrinuti za djecu od samih roditelja”, kaže Opačić.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola