Osijek
SREDIŠNJE GODIŠNJE OSJEČKO NATJECANJE U KUHANJU SLAVONSKOG GASTROSPECIJALITETA

Zlatko Šebalj novi je osječki kralj fiš-paprikaša
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Na pobjedničko postolje popeli su se i Krunoslav Kuna, kao drugoplasirani te Damir Poša, kao trećeplasirani natjecatelj

Krunu najboljeg kuhara - kralja osječkog fiš-paprikaša - idućih godinu dana nosit će Zlatko Šebalj, umirovljeni hrvatski branitelj.

Njemu je protekloga vikenda na središnjem godišnjem Osječkom natjecanju u kuhanju fiš-paprikaša, tradicionalno organiziranom u organizaciji Turističke zajednice Grada Osijeka, održanoj pod pokroviteljstvom Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, a ovaj put i Gradske četvrti Retfala, gdje je natjecanje i održano, među ukupno 26 natjecatelja pošlo za rukom osvojiti epitet najboljega. Njegov je fiš bio toliko dobar da je od mogućih 125 osvojio čak 121 bod. Kao potvrdu toga uspjeha Saša Uranjek, direktor TZ Grada Osijeka, u nazočnost i bučno odobravanje velikog broja stanovnika toga dijela grada, ali i rodbine i prijatelja natjecatelja, uručio mu je Veliku zlatnu diplomu i osobito lijep primjerak kotlića. Na pobjedničko postolje popeli su se i Krešimir Kuna, kao drugoplasirani te Damir Toša, kao trećeplasirani natjecatelj, kojima su također uručeni prigodni darovi. Svim ostalim natjecateljima, uz želju da već dogodine budu uspješniji, uručene su zahvalnice za uloženi trud.

Najbolji sustav ocjenjivanja

Valja istaknuti da se natjecanja u kuhanju fiš-paprikaša, toga nadaleko glasovitog tradicijskog slavonskog gastronomskog specijaliteta, bez čijega kušanja ne želi otići ni jedan posjetitelj Osijeka i Slavonije, održava u mnogim istočnohrvatskim mjestima, no ovo osječko je posebno. Ono je započela još prije 60 godina, kada je i osnovano prvo osječko Turističko društvo te ima neprekinut kontinuitet. A kako su djelatnici Turističkog zajednice Grada Osijeka razvili najbolji sustav ocjenjivanja u kojemu se ocjenjivački sud natjecateljske uratke ocjenjuje prema pet elemenata i pod šiframa, u njemu nije moguće nikakvo “namještanje” rezultata. Uz to, u njegovu sastavu djeluju veliki stručni poznavatelji gastronomije i ugledni predstavnici medija pa osvojiti titulu godišnjeg osječkog pobjednika u kuhanju fiš-paprikaša - doista znači prestiž. Ovogodišnja predsjednica Ocjenjivačkog suda, dr. Ljiljana Primorac, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, na kraju natjecanja mogla je samo konstatirati da je “i ovaj put velik broj fiševa bio vrhunski spravljen, tako da je i bodovna razlika među njima minimalna”.

I ono što je možda bilo i najvažnije, svi su kotlići odmah “stavljeni na raspolaganje” brojnoj publici koja je pratila natjecanje, i njihovi su sadržaji odmah ispražnjeni. Isto kao i dodatne količine toga jela koje je uz donaciju Gradske četvrti Osijeka u velikom kotlu pripremila ponajbolja baranjska kuharica fiš-paprikaša, uvjek duhovita i razdragana - Ilonka Horvat. Naravno, nije nedostajalo ni vina i piva pa se uz pjesmu nastavilo slaviti još duboko u noć.

Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice Grada Osijeka, nije krio zadovoljstvo ovogodišnjom ukupnom organizacijom natjecanja, najvažnijim smatrajući upravo činjenicu da je okupljen velik broj natjecatelja, njih čak 26, “što samo govori u prilog tomu da se sve više ljudi želi okušati u ovom lijepom nadmetanju pripremanja tradicionalnog slavonskog i osječkog fiša”.

Odlučivale su tek nijanse

- Posebice je značajno da smo natjecanje uklopili u svečanost obilježavanja Dana gradske četvrti Reftale, gdje se na središnjem trgu te gradske četvrti okupilo mnogo ljudi i pratilo natjecanje, a kasnije i uživalo u čarima toga gastrospecijaliteta - rekao je Uranjek, posebice zadovoljan što je među natjecateljima bio i velik broj mladih, a što je i najbolji zalog očuvanju tradicije pripremanja toga jela.

A kako je rezultat natjecanja bio doista tijesan, i o ljestvici najboljih odlučivale su tek nijanse te je Uranjek obećao da će sva trojica s postolja dobiti vizu za natjecanje ne velikom jubilarnom 20. Hrvatskom natjecanju u kuhanju fiš-paprikaša, kojega će Turistička zajednica Grada Osijeka organizirati u sklopu Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, a koji će se održati osječkoj Tvrđi u svibnju iduće godine.

Nikola VUKADINOVIĆ
RIJEČ POBJEDNIKA
Pogoditi pravi omjer ribe, vode i začina

- Ova nagrada vrhunac je mojih dosadašnjih nagrada u natjecanjima u kuhanju fiš-paprikaša - s radošću je odmah nakon saznanja rezultata natjecanja istaknuo pobjednik - Zlatko Šebalj. “Do sada sam osvajao brojne, no ipak nagrade lokalnog karaktera, iako smo kolega Boris Bukovac i ja osvojili titulu međunarodnih prvaka na sličnom natjecanju održanom prije tri godine na Buškom jezeru, u BiH. Osvajao sam i druga i treća mjesta, no ovdje sam, u doista jakoj konkurenciji, konačno uspio stati na pobjednički tron”, veli Šebalj, koji se kuhanjem fiša aktivno bavi niz godina. Taj pripadnik 3. hrvatske brigade, a sada umirovljenik, u kuhanju fiš-paprikaša našao je, veli, lijepu zanimaciju, čak i veliki hobi. A tajni kako skuhati dobar fiš, kaže da kod njega baš i nema. ”Najvažnije je pogoditi pravi omjer ribe, vode i začina i dobar fiš je tu”, lakonski će on.

Ocjenjivački sud

Dr. Ljiljana Primorac, Prehrambeno-tehnološki fakultet

Velibor Živković, Turističko vijeće TZ Grada Osijeka

Zdravko Perković, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Davor Lončarić, novinari HRT - Radio Osijek

Nikola Vukadinović, novinar Glasa Slavonije

Najčitanije iz rubrike