Mozaik
ĐORĐE BALAŠEVIĆ I UJEDINJENI MANGUPI VOJVODINE

Spektakl na Trgu
Sv.Trojstva u Tvrđi
Objavljeno 14. rujna, 2014.
Bila je to svojevrsna premijera novog koncertnog prostora na otvorenom

Približno 9000 raspjevanih posjetitelja iz više zemalja (čak i iz SAD-a i Australije!), orkestar sastavljen od dvadesetak izvrsnih svirača, impozantna pozornica širine 20 metara, sjajno ozvučenje i rasvjeta, lijepa scenografija, posebno uređen i osvijetljen trg, zvjezdano nebo i, naravno – Đole.

Sve navedeno i mnogo još toga dogodilo se preksinoć na gostovanju Đorđa Balaševića i njegovih pratećih glazbenika nazvanih Ujedinjeni Mangupi Vojvodine, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, pod nazivom “Pa, tamburama mangupi prepreče put”, koji je bio i svojevrsna premijera novog koncertnog prostora na otvorenom. Njime je ujedno i simbolično najavljena kandidatura Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, što je u više navrata istaknuo i sam Balašević. Već od prvih taktova uvodne pjesme “Poluuspavanka” i vriske oduševljenja kojim su obožavatelji dočekali Đoletov izlazak na scenu, bilo je jasno kako je riječ o iznimnom glazbenom događaju. Okupivši sjajan sastav raznovrsnih glazbenika koje je nazvao “Panonskom filharmonijom”, uključujući i posebnog gosta, Nikšu Bratoša na gitari, “prošetao” je kroz svoju bogatu karijeru dugu već tri i pol desetljeća. Posebno je bilo za vrijeme pjesme “Ljerka (Korzo)”, kada je pozornicom prošetalo tridesetak mlađih i starijih građana, izabranih na audiciji, a čija su imena kasnije bila i projicirana na zgradi Ekonomske i upravne škole Osijek. Nakon tri i pol sata s bisom, kad su posjetitelji zatražili još, odgovorio je: “Ima još mnogo pjesama koje nismo svirali, ali – kako i zašto ću ponovno doći ako danas sve izvedemo?”. Pokupio je potom bijele plišane zečeve koji su doletjeli za vrijeme pjesme “Neki novi klinci”, i otišao uz gromoglasni pljesak.

Nakon koncerta je, kao nesuđeni “centarfor školskog tima”, od gradonačelnika Ivana Vrkića i Grada Osijeka na dar dobio dres Nogometnog kluba Osijek s omiljenim brojem 11, a cijeli događaj ostat će zabilježen u dokumentarnom filmu “Kad tamburama mangupi osvoje Tvrđu”.(I.M.)

Ivan Milatić na 74. koncertu Balaševića od 1978.

U publici su, očekivano, bili i mnogi koji redovito posjećiju Balaševićeve koncerte. Izdvojio se Ivan Milatić, 43-godišnji novinar portala mojarijeka.hr, koji boluje od cerebralne paralize, a ovo mu je čak 74. Đoletov koncert. "Otkada sam 1978. bio na njegovom koncertu u Rijeci, idem kad god mogu, kad dođe negdje bliže. Teško se krećem, ali sve što on čini pozitivno je i daje mi snagu", otkriva Milatić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike