Regija
JESU LI BARANJCI OPET DISKRIMINIRANI?

Dio zaposlenika u državnim
ustanovama nikako ne može
otkupiti stanove u Baranji
Objavljeno 15. rujna, 2014.
U Belom Manastiru više je od 50 stanova u vlasništvu škola, FINA-e, Doma zdravlja i Ljekarne

BELI MANASTIR - Kada će, prema kojoj cijeni i hoće li, zapravo, ikada moći otkupiti stanove u vlasništvu škola, Doma zdravlja, FINA-e te sličnih ustanova i institucija na području Baranje, javno su se zapitali njihovi stanari (umirovljeni ili aktivni prosvjetni radnici, liječnici, službenici...), koji u njima žive već desetljećima. Mogu ih, doduše, u većini slučajeva, otkupiti prema tržišnim uvjetima, putem natječaja, ali su na taj način, njihov je jednoglasni zaključak, diskriminirani u odnosu na kolege diljem države, pa i u odnosu na vlastite sugrađane koji su prema povlaštenim uvjetima otkupili državne stanove. Trenutačno je u Belom Manastiru više od 50 stanova u vlasništvu Osnovne škole, Gimnazije, Prve i Druge srednje škole, FINA-e, Doma zdravlja i Ljekarne, čiji stanari već godinama, pa i sudskim putem, pokušavaju riješiti problem otkupa po povlaštenim uvjetima. Zajednički nazivnik većini spomenutih stanova je Osječko-baranjska županija, osnivač belomanastirskih škola, Doma zdravlja i Ljekarne.

- Bio sam prognan, a stan su mi okupirali uljezi. Vratio sam se u njega i obnovio ga novcem od kredita koji sam realizirao, a ne mogu ga sada otkupiti. Nitko iz aktualne vlasti nije se zapitao zbog čega je skupina građana uskraćena u svom pravu. Tko je taj koji nas je izdvojio. Kada je Vlada RH 2010. godine donijela odluku o prodaji stanova, mislio sam da je stvar riješena. Podnio sam sam zahtjev i priložio točno 13 dokumenata koje su tražili, ali ništa se nije dogodilo - priča bivši saborski zastupnik Ivan Tormaš, koji živi u stanu u vlasništvu belomanastirske Gimnazije, pitajući se zašto su svi školski stanovi u RH otkupljeni prema povlaštenim uvjetima, osim onih u Belom Manastiru. Profesorica Anđa Pavić, pak, zaposlena u Drugoj srednjoj školi, tvrdi kako je njezina škola dobila suglasnost za prodaju stanova, ali se Školski odbor to nije usudio učiniti bez novog mišljenja Županije, vezanog uz povlaštene uvjete. Zatražila je i očitovanje pučkog pravobranitelja, koji joj je odgovorio kako nema prepreka da Županija donese odluku o prodaji stanova prema povlaštenim uvjetima. Najglasniji je bio umirovljenik Sreten Mišev, bivši djelatnik belomanastirske osnovne škole.

- Stanove, kao građani ove države, imamo pravo otkupiti prema važećem Zakonu o prodaji stanova - odlučno ističe Mišev, okrivljujući za nemogućnost otkupa stanova prema povlaštenim uvjetima županijsku Skupštinu, te konstatiravši kako netko očito ne poštuje zakone.

Kako ističu u Županiji, okup stanova u vlasništvu školskih i zdravstvenih ustanova prema povlaštenim uvjetima na područjima od posebne državne skrbi bit će moguć kada Vlada RH proširi ovlaštenje.

- Nije nam poznato kada će se to dogoditi, no upozoravamo da smo još 2010. godine pokrenuli inicijativu da se ovaj problem riješi na zakonit način, ali Vlada RH još uvijek, niti je odbacila našu inicijativu, niti ju je stavila u proceduru - kažu u Županiji, naglašavajući kako otkup stanova na PPDS-u nije riješen na jedinstven način. Podsjećaju kako je Prva srednja škola Beli Manastir uputila 26. travnja 2010. godine inicijativu Vladi RH, koju su podržale i druge osnovne i srednje škole s PPDS-a u Osječko-baranjskoj županiji, kojom je predloženo da se dopuni Odluka Vlade RH o davanju ovlaštenja jedinicama lokalne samouprave za prodaju stanova najmoprimcima, na način da se takvo ovlaštenje da i školama i drugim javnim ustanovama. Vlada RH donijela je 3. veljače 2011. godine novu Uredbu o uvjetima za kupnju, kojom je ponovno uređeno samo pitanje otkupa kuća i stanova u državnom vlasništvu, ali ne i kuća i stanova u vlasništvu škola i zdravstvenih ustanova.

- Vlasnici spornih stanova i kuća su škole, odnosno zdravstvene ustanove, a Osječko-baranjska županija, kao njihov osnivač te štiteći interes školskih i zdravstvenih ustanova, želi pravedno rješenje na način da stanari otkupe stanove prema povlaštenim uvjetima, ali i da škole i zdravstvene ustanove prodajom ostvare sredstva koja će uložiti za unaprjeđenje djelatnosti - tvrde u Županiji. Ističu i kako je 6. prosinca 2013. godine župan Osječko-baranjske županije ponovno uputio inicijativu za rješavanjem ovog pitanja i predsjedniku RH i predsjedniku Vlade. Deset dana kasnije predstojnik Vlade RH obavijestio ih je kako je inicijativa upućena Državnom uredu za upravljanje imovinom, ali očitovanje s državne razine još uvijek nije stiglo.

Ivica GETTO
SVE KOČI jedna UREDBA

Točno je da zamjenik Pučke pravobraniteljice u svom mišljenju upućenom ravnateljici Druge srednje škole Beli Manastir ističe kako ''škola može sama donositi odluku kojom će utvrditi uvjete i kriterije prodaje stanova, kao i način korištenja sredstava, a sve sukladno Zakonu o ustanovama i pravilima koja vrijede za prodaju državnih stanova, uključujući i ona za utvrđivanje cijene stana kao instruktivnim okvirom''. No, suprotno tome, Državno odvjetništvo RH u svom očitovanju od 1. lipnja 2011. godine navodi da Uredba o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na PPDS-u propisuje mogućnost prodaje državnih stanova prema posebnim uvjetima, ali ne i prodaje stanova drugih osoba javnog prava'', objašnjenje je koje smo dobili iz Županije.

NITKO

IZ AKTUALNE VLASTI NIJE SE ZAPITAO ZBOG ČEGA JE SKUPINA GRAĐANA USKRAĆENA U SVOM PRAVU

Još 2010. godine pokrenuli smo inicijativu da se ovaj problem riješi na zakonit način, kažu u Županiji

Najčitanije iz rubrike