Sport
RIJEKA BEZ IMALO MUKE ODNIJELA BODOVE IZ GRADSKOG VRTA

Protiv najboljih momčadi u ligi od Osijeka ipak očekujemo više drskosti
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Da priča bude gora, bijelo-plave je potopilo njihovo dijete Vedran Jugović

Nogometaši Osijeka pokleknuli su nakon tri pozitivna prvenstvena rezultata. Iz Gradskog vrta bodove je odnijela Rijeka, a da nije stvorila ni jednu ozbiljniju priliku za pogodak. I zato je ostao dojam kako su bijelo-plavi iz tog susreta mogli izvući bar remi.

Osijek je jedinu čistu priliku na utakmici imao u 65. minuti. Zapucao ju je Josip Barišić u situaciji koja se mora pretvoriti u pogodak s obzirom na to da je ostao posve sam na četiri-pet metara od vrata. Napucao je loptu visoko preko vrata, a s tim lošim udarcem otišle su i nade o pozitivnom rezultatu. Uglavnom, nije to bio nogomet u kojem su malobrojni gledatelji mogli uživati. To je bila radna utakmica u kojoj se vodila velika borba bez prave igre. Osijek nije bio sposoban Rijeku dovesti u ozbiljnije probleme jer su gosti odigrali pametnu i discipliniranu utakmicu.

Defenziva O. K., napad k. o.

Da priča bude gora, bijelo-plave je potopilo njihovo dijete Vedran Jugović koji je pobjedonosni pogodak postigao nakon što mu se lopta sretno odbila, ali mu je završnica bila majstorska. I to je bilo to. Osijeku se ne može predbaciti htijenje i želja, ali nedostajalo je ideje ili dva-tri posebno nadahnuta čovjeka.

- Rijeka je jedinu svoju priliku iskoristila, a mi svoju veliku nismo i zato smo izgubili. Igrali smo koliko smo mogli. Rijeka pravi snažan pritisak nakon izgubljene lopte. Na to nismo imali pravi odgovor. Defenzivno smo opet bili vrlo dobri jer im nismo dopustili praktički ni jednu priliku za pogodak. Nedostajalo nam je igre prema naprijed, ali vjerujem kako ćemo i u tom dijelu biti bolji u susretima koji slijede - rezimirao je Tomislav Rukavina, trener Osijeka.

Vrijeme je da Osijek napravi korak naprijed u igri. Svjesni smo kako se bijelo-plavi još nisu sposobni nositi s najjačim momčadima HNL-a, ali očekujemo od njih malo više odlučnosti i drskosti kada je u pitanju igra prema naprijed. Protiv Rijeke su čak i u 75. minuti stajali na svojoj polovini i čekali. Takav nogomet osječkom „kibicu“ baš nije drag, iako nominalno igra s tri napadača, Osijek ih ne koristi na pravi način. Mešanović i Baraban jako su udaljeni od vrata. Nedostaje pravih lopti kojima bi oni mogli iskoristiti svoju brzinu.

Jamak otvara nove mogućnosti

Protiv Rijeke 28 minuta za predstavljanje dobio je i Nermin Jamak. Po onome što je pokazao, mogao bi biti od velike koristi u organizaciji igre tamo gdje Osijek najviše šepa.

- Ima rutinu i iskustvo, ali se još uvijek navikava na suigrače i novu sredinu. Kada se posve adaptira, uvjeren sam kako će biti pojačanje - kaže Rukavina.

S Jamakom u momčadi Rukavini se otvaraju nove mogućnosti, prije svega ona da se Šoršu pomakne uz desnu aut-liniju na krilnu poziciju jer se na njoj on ipak najbolje osjeća. S Jamakom u igri trebao bi profitirati i Josip Mišić kojeg će se bar djelomično rasteretiti. U paru s jednim iskusnim veznjakom kakav je Jamak, njegove mogućnosti mogle bi se još više razmahati.

Uglavnom, Osijek je još jednom ostao kratak zbog manjka odlučnosti i hrabrosti. Na isti se način izvukao Dinamo, a sada i Rijeka. Netko će reći da su igrali s „pola gasa“, drugi opet „koliko je trebalo“, ali pustimo mi suparnike. Važnije je koliko igra Osijek, a stalno ostaje dojam da može više...

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: kišovito. Teren: klizak. Gledatelja: 1500. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) - 6. Strijelac: 0:1 Jugović (19). Žuti kartoni: Jonjić (Osijek), Jajalo, Samardžić, Bertoša, Krstanović (Rijeka). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: VEDRAN JUGOVIĆ (RIJEKA)

OSIJEK                             0

Mikulić -, Škorić 5, Jonjić 6,5, Novaković 6,5, B.Barišić 5, Kurtović 5,5, Šorša 6, Mišić 6, Mešanović 5,5, Baraban 5(od 62. Jamak 6), J.Barišić 5,5(od 82. Glavaš -).

RIJEKA                              1  (1)

Vargić -, Vešović 6,5, Samardžić 6, Lešković 6, Bertoša 6, Jugović 6,5, Cvijanović 6, Jajalo 6, Kvržić 5 (od 60. Zlomislić 5), Kramarić 5 (od 82. Ruben Lima -), Krstanović 5 (od 90. Ivančić -).

SVOJ SVOME

SUSRET U GRADSKOM VRTU ODLUČILO JE OSIJEKOVO DIJETE – VEDRAN JUGOVIĆ

DOBRO
Obrana

Osijek je još jednom ostavio suparnika bez prave prilike za pogodak. Obrana je čvrsta i kompaktna i na tome može i mora nastati daljnja nadogradnja.

Jonjić i Novaković

Stoperi bijelo-plavih odigrali su vrlo dobru utakmicu. Krstanović i Kramarić djelovali su daleko od opasne zone, a osječki srednji braniči dobili su gotovo sve dvoboje s njima dvojicom. Posebno se to odnosi na Jonjića koji je posve nadskakao visokog Krstanovića.

LOŠE
Ofenziva

Osijek je opet pokazao brojne nedorečenosti kada je u pitanju igra prema naprijed. Dijelom je to zasluga čvrstih i organiziranih Riječana, ali dio krivnje snose i sami bijelo-plavi jer nisu izgledali dovoljno odlučno.

Bokovi

Oni su ofenzivno posve podbacili. Istina, Škorić je bio žrtvovan, ali je i previše komplicirao kada je imao mogućnost jednostavnih rješenja (ubačaj), a Borna Barišić nije u formi kakva ga je krasila u završnici prošle sezone. Govorimo isključivo o napadačkom učinku.

KEK: Sucu nisam rekao ni riječ

Sredinom drugog poluvremena trener Rijeke Matjaž Kek odstranjen je s klupe zbog prigovora. Riječki strateg ovako je objasnio tu situaciju:

- Smatrao sam da je za nas trebao biti dosuđen kazneni udarac. Komentirao sam tu situaciju, ali se sucu nisam obraćao, niti sam mu psovao. Ako je moj postupak bio za isključenje, onda to prihvaćam, ali mislim kako nisam učinio ništa protiv pravila.

0:1

Sretno je Rijeka došla do pogotka, a zasluge pripadaju isključivo Jugoviću koji je vrlo pozorno pratio razvoj događaja i utrčao na jednu odbijenu loptu i s 12 - 13 metara ju je ljevicom, neobranjivo, sprašio u gornji desni kut.

DRUŽENJE NA SJENJAKU

Uoči susreta protiv Rijeke nogometaši Osijeka u subotu prijepodne družili su se s navijačima. Ispred Robne kuće IPK na Sjenjaku okupio se velik broj Osječana. Na žalost, na tribinama je izostala prava potpora, a razloge tome možemo pronaći i u lošem vremenu.

Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

Najčitanije iz rubrike