Zdravlje
CUCUMIS MELO L.

Dinja: Osvježavajuće i ukusno voće
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba

Dinja potječe iz Azije i Afrike. Rimljani i Egipćani također su je poznavali i smatrali izvrsnom hranom, ali u svom prvotnom obliku bila je veličine naranče. Biblija spominje dinju za kojom su Izraelci žalili kao za omiljenom hranom 40 godina lutajući pustinjom.

Dinja je jednogodišnja niska puzava biljka velikih sočnih i slatkih plodova. Listovi su joj nepravilno razdijeljeni, a cvjetovi se sastoje od dviju polovica. Plod je mesnat, žute ili žutonarančaste boje. Najpoznatije su narančaste i zelene dinje, a ima ih različitih veličina.

Beru se od svibnja do rujna, a u liječenju se koriste korijen, plod i sjeme. Ljekoviti sadržaj: plod sadrži 95 % vode, 0,1 g masti, 0,8 bjelančevina, 8 g šećera, limunsku kiselinu, eterična ulja, bakar, željezo, cink, mangan, fosfor, kalij i vitamine C, B, A, a sjeme sadrži dušične spojeve, fitin, masno ulje. Korijen sadrži kalcijev malat, pektin, smolu, vosak i melonemetin, a to je tvar koja izaziva proljev i povraćanje.

Dinja se koristi u liječenju vanjskih i unutarnjih bolesti. U vanjskoj uporabi sluz sjemena dinje stavlja se kao oblog na opekline i ubode raznih insekata.

Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba. Dinja je dobra namirnica u raznim dijetama kod mršavljenja, a njen sok je lijek za upalne procese sluznice želuca i crijeva. Kao antioksidant pripada u antikancerogenu organsku hranu. Emulzija od mljevenih sjemenki služi za liječenje opeklina te uboda raznih insekata. Preporučuje se i kao pomoć bubrežnim bolesnicima, i to onima koji imaju pijesak u mjehuru ili bubregu.

Oblog od soka dinje ili naribane dinje rabi se kod raznih bolnih stanja te se stavlja na bolno mjesto, a ako namažete tijelo sokom dinje, štitit će vas od štetnog zračenja sunca.

Kod tegoba s bubregom preporučuje se jedenje koštica dinje. Plod, sjemenke, korijen i ulje od sjemenki dobro su ljekovito staro sredstvo za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje dobar je za iskašljavanje i povraćanje.

Zapadna pučka medicina rabi dinju za liječenje abrazija i drugih smetnji na koži, bolesti želudca i crijeva, opeklina, crijevnih parazita i drugih bolesnih stanja.

Ivan LESINGER

Slatki mesnati plod jede se svjež i priprema na razne načine. Dinja, kao vrlo cijenjen gurmanski specijalitet, najčešće se služi s pršutom. U Francuskoj od dinje pripremaju juhu i palačinke. U toplijim krajevima, njenoj pradomovini, kao i u nas, jede se kao ukusno i osvježavajuće voće. U novije vrijeme zbog svoje aromatičnosti, dinja se koristi u proizvodnji sladoleda, čokolada, voćnih sokova i drugih slastica.

Džem

1 kg dinje, 750 g šećera, sok od 2 limuna

PRIPREMA: Očistiti dinju i izrezati je na kockice. U velikoj prikladnoj posudi napraviti šećernu otopinu, s 2 dl vode, i kuhati dok se ne dobije gusti sirup, te dodati isjeckane dinje i limun. Tijekom kuhanja ne miješati, već protresati posudu. Kad kockice dinje postanu staklaste, maknuti s vatre, džem uliti u prethodno zagrijane staklenke i hermetički zatvoriti.

Najčitanije iz rubrike