Kultura
1. SVJETSKI RAT - PRIKUPLJANJE RAZGLEDNICA, FOTOGRAFIJE I MEMORABILIJA

Razglednica poslana 1915. s fronte u Rumunjskoj supruzi u Ilirsku bit će dio Europeane
Objavljeno 15. rujna, 2014.
Danima prikupljanja u Zagrebu svojim će primjerom svjedočiti i Osječanka Mirjana Paušak

Ministarstvo kulture glavni je partner europske digitalne knjižnice, arhiva i muzeja Europeana koji će u Hrvatskoj posebnim aktivnostima obilježiti stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

U sklopu projekta Europeana 1914–1918 organiziraju se diljem Europe Dani prikupljanja uspomena, na koje građani mogu donijeti razglednice, fotografije, značke i sve druge memorabilije povezane s Prvim svjetskim ratom. Stručnjaci predmete taj dan fotografiraju i na druge načine digitaliziraju, a potom će biti dostupni na internetskoj stranici www.europeana1914-1918.eu. Na taj je način vrijedna povijesna građa zabilježena i dostupna brojnim stručnjacima i građanima za istraživanje, bez obzira iz koje su zemlje ili institucije.

Konferencija za novinare na kojoj će hrvatskoj javnosti biti podrobno predstavljen ovaj projekt, bit će održana u srijedu, 17. rujna, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a projekt će zajedno predstaviti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i direktorica Europeane. Posebna gošća bit će i viša kustosica Muzeja Valpovštine, Osječanka Mirjana Paušak, koja će s javnosti podijeliti memorabilije svojega djeda iz 1. svjetskog rata, kao primjer mogućeg obiteljskog načina očuvanja uspomena.

- Ministarstvo kulture zatražilo je od našeg Muzeja da na suradnju pozovemo sve koji posjeduju razglednice, fotografije, značke i bilo koje druge memorabilije povezane s Velikim ratom, kako bismo motivirali sve koji možda u ladicama ili ormarima također imaju sličnu uspomenu, da se odazovu na Dane prikupljanja. Javila sam im se s osobnom pričom o materijalnoj ostavštini svojega djeda, a Ministarstvo me pozvalo da osobno svjedočim. U Muzeju Valpovštine u tijeku je izložba “Odjeci Prvog svjetskog rata u Valpovštini”, za koju sam osobno posudila više predmeta iz ostavštine svog djeda Antuna. Uz fotografije iz vojske i vojne radionice moje obitelji u Beču, fotografije razglednica s fronta, prstene koje su moji baka i djed dobili nakon što su svoje burme dali na zahtjev cara, posebno mi je draga figurica drvenog vojnika iz kompleta drvenih igračaka, koje je moj djed kupio u Beču svojoj kćeri, mojoj majci. Riječ je o kompletu 12 vojnika, od kojih sam ja sačuvala tek jednog - povjerila nam je kustosica Paušak, čiji bi primjer trebao potaknuti hrvatske građane da se uključe i digitaliziraju svoje uspomene i baštinu.

Nefreteta Z.EBERHARD
RAZGLEDNICE DJEDA ANTUNA

Kustosica Paušak slušala je o zbivanjima i životu tijekom Velikog rata od bake Franciske koja je s Mirjaninom majkom Franjkom, tada malim djetetom, posljednje dvije godine rata živjela u Beču. U to je vrijeme Antun Schiro, Mirjanin djed, radio kao vrsni strojobravar u vojnoj radionici u Beču. Mobiliziran je u Osijek i prve dvije godine rata proveo na frontama današnje sjeverne Rumunjske i zapadne Ukrajine. Nakon rata, obitelj Širo vratila se u Osijek, s brojnim predmetima s bojišnica i bečke svakodnevnice. Sudjelovali su i nacionalnoj humanitarnoj akciji “Dadoh zlato za željezo”. U jedinstvenom online arhivu Europeane, uz fotografije, bit će i drveni vojnik.

Dani prikupljanja uspomena u Osijeku bit će 10. i 11. listopada u Državnom arhivu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike