Osijek
ŠKOLA ILI MODNA PISTA?

Djevojčice dolaze na nastavu dotjerane kao pop-zvijezde
Objavljeno 13. rujna, 2014.
Ako roditelji ne reagiraju, onda to trebaju učiniti djelatnici škole, kaže pedagoginja Vrbošić

Na satu 7 i 40, a u školsko dvorište, na prvi pogled, ulaze majka i kći. No drugi pogled, onaj sprijeda, jasno pokazuje kako je zapravo riječ o vršnjakinjama.

U čemu je kvaka? Jedna je odlučila za školski dan odjenuti tajice, sportsku majicu i “starke”, a druga kombinaciju koja uključuje štikle i dugi sako, modno upotpunjena pomno feniranom frizurom, bogatom šminkom i torbicom za večernji izlazak!

Slika je to koja proteklih dana, najblaže rečeno, iznenađuje ispred pojedinih osječkih osnovnih škola i daje naslutiti kako su se glede odijevanja osnovaca, prije svega djevojčica, vremena uistinu promijenila. Uz štikle i šminku, svjedoče prosvjetni djelatnici, ove školske godine osmašice imaju i duboki dekolte s istaknutim učinkom “push-up” grudnjaka, minisuknjice, majice na bretele i još “sto čuda” kojima, slažu se prosvjetni djelatnici s kojima smo razgovarali, zacijelo nije mjesto u obrazovnoj ustanovi.

- Prije šest godina radila sam u jednoj srednjoj školi u Osijeku. Djevojke su na nastavu dolazile blago našminkane, nekada u cipelama viših potpetica, i to je bilo to. No ovo što vidim u generaciji djece u osnovnoj školi gdje sada radim, prema mojem mišljenju, zastrašujuće je. Pojedine djevojčice dolaze na nastavu spremljene kao za noćni izlazak!? Tu prije svega mislim na šminku, koja je nanesena tako da potpuno deformira njihov “dječji” izraz lica, te na odjeću, koja ih također čini puno starijima - kaže nam nastavnica kemije iz jedne osječke osnovne škole. Dodaje, riječ je o zabrinjavajućoj pojavi, prije svega jer takvim izgledom djevojčice privlače neželjenu pozornost pogrešnih osoba na putu do škole i natrag.

Uz nastavno osoblje, u šoku zbog odijevanja pojedinih učenica i mnogi su roditelji.

- Teško mi je objasniti kćeri da ne smije staviti maskaru kad njezina prijateljica iz razreda dolazi u školu sa šminkom pred kojom bi se posramila i Beyoncé - komentira otac osmašice.

Pedagoginja i ravnateljica OŠ Vijenac, Vesna Vrbošić, objašnjava kako je današnje odijevanje djece odraz prevelike izloženosti djece medijima.

- Oni svakodnevno na televiziji i internetu gledaju kako njihovi vršnjaci u drugim krajevima svijeta izgledaju, kako se odijevaju, šminkaju i onda i oni požele činiti isto. Tu onda nastupaju roditelji, koji trebaju djeci objasniti što je primjereno za njihovu dob, a to svakako, kada su u pitanju osnovci, nisu šminka u bilo kojem obliku, majice na bretele, veliki V-izrezi na majicama ili prekratke suknje. No ako roditelji ne reagiraju na neprimjereno odijevanje svoje djece, onda to trebaju učiniti djelatnici škole, kao što smo mi to učinili objasnivši učenicima da je škola mjesto za učenje i rad, a ne za modnu reviju. Tako su u OŠ Vijenac postavljena jasna pravila odijevanja i problema takve vrste nema - objašnjava Vrbošić.

Ivana SOLAR
NEPRIMJERENO

l ŠMINKA

l ŠTIKLE

l DUBLJI V-IZREZ

l MAJICE I HALJINE NA BRETELE

l MINISUKNJE

Jedna nam je osječka kozmetičarka potvrdila kako umjetne nokte redovito uređuje čak i nekolicini učenica sedmog razreda

“Smijali bi mi se da nosim bebastu odjeću i obuću”

Učenica A. I. ove je godine krenula u osmi razred. Od prošle godine, kaže, neuspješno nagovara mamu da joj kupi štikle, bar za prigode kao što su rođendanske proslave. Mama, zasad, ne popušta, no sa šminkom je bila malo popustljivija. “Mami i tati ne sviđa se što nosim jako uske traperice i uske majice, što stavljam sjajilo za usta i ponekad ispeglam kosu. No ostale bi mi se cure smijale da u školu nosim bebastu odjeću i obuću”, kaže nam A. I. Priznaje, neke su joj njezine prijateljice smiješne jer se trude izgledati kao da im je 25 godina i kad nespretno “nabadaju” na štiklama.

Najčitanije iz rubrike