Regija
PANTURIST UKINUO POPUST OD DESET POSTO

Skuplji prijevoz đaka platit
će ili općine ili roditelji
Objavljeno 12. rujna, 2014.

BELI MANASTIR - Subvencioniranje troškova prijevoza srednjoškolaca bila je jedna od tema jučerašnje koordinacije baranjskih načelnika i gradonačelnika Belog Manastira. Koordinaciju je, zbog povećanja troškova prijevoza, inicirao načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, koga je iznenadila obavijest resornog županijskog ureda o ukidanju komercijalnog popusta u visini od deset posto, o čemu je, pak, Županiju izvijestio Panturist. Tako su, zaključio je Šoja, periferne općine u znatno gorem položaju u odnosu na one bliže Belom Manastiru ili Osijeku. Donedavno je, naime, model sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca bio takav da ga sa 75 posto financira RH, pet posto je pokrivala Županija, a preostalih 20 posto financirale su općine, odnosno prijevoznik. “Mjesečno smo izdvajali desetak tisuća kuna, a sada bi iznos trebao biti dvostruko veći”, žali se Šoja, naglašavajući kako je to nepravda, kako u financijskom, tako i u socijalnom smislu.

Sličan problem muči i Općinu Čeminac, čiji donačelnik Goran Jumić čeka odluku Općinskog vijeća koje mora blagosloviti eventualno dodatno izdvajanje iz proračuna za prijevoz srednjoškolaca. U protivnom, taj će teret pasti na leđa učenika, odnosno njihovih roditelja. Donačelnik Jumić je, kaže, došao do informacije da Panturist nije ukinuo 10-postotni popust u općinama gdje srednjoškolce vozi i APP, nego samo tamo gdje ima monopol.

Općine Petlovac i Popovac, pak, uopće ne plaćaju prijevoz srednjoškolaca, a stvar su riješile angažiranjem drugog prijevoznika, požeškog APP-a, čiji voditelj PJ Osječko-baranjska županija Mario Marić ističe kako su i ove godine, imajući u vidu tešku situaciju te odluku Osječko-baranjske županije o 5-postotnom subvencioniranju prijevoza, odustali od bilo kakve naknade koju bi morali plaćati općine, odnosno roditelji. Drugim riječima, “počastili” su ih s 20 posto od ukupnog iznosa potrebnog za prijevoz učenika. I. Getto

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike