Magazin
BLAMAŽA U ŠPANJOLSKOJ

Novi sumrak hrvatske košarke: Igrači jaki u svojim klubovima, loši u reprezentaciji
Objavljeno 13. rujna, 2014.

Završnica je Svjetskog prvenstva košarkaša u Španjolskoj. No, ono je za Hrvatsku završilo još prošlog vikenda. Naša reprezentacija odradila je šest utakmica na globalnoj pozornici i stigla je do osmine finala. Dalje nije išlo, kao i prije četiri godine u Turskoj, prva utakmica nokaut-faze za nas je bila i posljednja.

Imamo li pravo od hrvatskih košarkaša tražiti više i bolje? Rezultatska potraga traje od 1995. godine, kada je osvojeno i posljednje odličje (bronca na EP-u). Suša traje predugo i kiše nema na vidiku. U par navrata bili smo blizu, ali tad smo se vadili na nedostatak sreće, sudačke krađe ili nešto treće. No, iskreno, nitko nam nije kriv što je hrvatska košarka tu gdje i jest, daleko od glavnih uloga i svjetla reflektora.

Nada se ipak ukazala prije godinu dana, kada je dosta dobro odrađen Eurobasket u Sloveniji. Hrvatska je bila konkurentna za medalju, završila četvrta, što je bio i objektivan doseg, jer u zadnje dvije utakmice, polufinalnoj i onoj za treće mjesto, nismo bili ni blizu novog uspjeha. Ali je napokon zavladalo uvjerenje da na okupu imamo skupinu igrača i izbornika koji će Hrvatsku vratiti tamo gdje je bila u prvoj polovini 90-ih godina prošlog stoljeća.

Stoga je jasno da se na ovaj SP otišlo u optimističnom raspoloženju. Sve je dodatno podgrijala generalka uoči puta, kada se u zagrebačkoj Areni razbila Litva. Na kraju, ti Litavci ostali su na prvenstvu do kraja, puna dva tjedna, i bore se za medalju, dok je naš optimizam i dalje bez pokrića.

TVRDOGLAV IZBORNIK

A igrači i stručni stožer nisu ga skrivali, štoviše, nisu ga gubili ni nakon što je bilo jasno da su nam igre u Španjolskoj jako loše. Redom to je izgledalo ovako. Na otvaranju smo se mučili s Filipinima, koje smo dobili u produžetku. Potom se svladala Argentina, nekad velika momčad, koja je ipak bila nekompletna i opterećena godinama. Došao je potom i kiks, prvi put izgubili smo od afričke selekcije (Senegal), a nakon njih lekciju nam je očitala i Grčka. Ipak, nastup u skupini okončali smo pobjedom, Sevillu smo napustili omjerom 3-2, nakon pobjede nad Portorikom. Da smo izgubili, ne bismo ni prošli dalje, ali na nokaut se nije dugo čekalo. Preselili smo se u Madrid, u osmini finala igrali protiv Francuske, koja je aktualni prvak Europe, ali je na SP stigla bez Tonyja Parkera i nekolicine drugih važnih igrača. Upravo je taj dvoboj ogolio do kraja sve naše slabosti, trenerske i igračke.

Na svom petom velikom natjecanju, prvom svjetskom prvenstvu (triput je bio na EP-u i jednom na OI-u) kao izbornik Hrvatske, Jasmin Repeša nije se proslavio. Otrovne strelice s pravom idu u njegovom smjeru. Nema potrebe ići daleko i filozofirati. Jednostavno, momčad mu nije ništa igrala, djelovala je i tjelesno nespremna, posebno oni igrači, koji su se kasnije priključili pripremama. Aduti su nam trebali biti dobra obrana i brza tranzicija, a na kraju su nam suparnici lagano punili koš, dok pretrčali nismo ni staru Argentinu. U onim rijetkim situacijama, kada se igralo dobro i imao rezultat, izbornik je velikim rotacijama prekidao pozitivan ritam i vraćao suparnika u igru. To mu se najviše obilo o glavu u osmini finala, a takve stvari se ne rade kada se igraju utakmice nakon kojih više nema popravnog ispita.

PROMAŠAJ S LAFAYETTOM

Na parketu moraju biti oni koji su raspoloženi za igru, najbolji tog trenutka, tada trenerski šabloni jednostavno moraju ostati po strani. No, Repeša je ostao dosljedan, tvrdoglav do kraja, i izgubilo se od Francuske koja je igrački, pojedinačno gledano, bila slabija od Hrvatske.

Je li izbornik jedini krivac? Iako odgovara za izvedbu i rezultat, treba reći da ni igrači nisu bili pravi. Pozitivna ocjena na kraju ide na adrese Darija Šarića (njegov prvi SP), Bojana Bogdanovića (lošoj obrani usprkos) i Ante Tomića, koji je samo u posljednjoj utakmici opravdao naziv najboljeg centra Eurolige. Ostali su bili nedorečeni, a kao velika pogreška pokazao se angažman Amerikanca Olivera Lafayetta, koji je samo solidan igrač, ali takvih imamo i kod nas. Organizacija igre je bila ponovo najveći problem, Lafayette, kapetan Roko Leni Ukić i Kruno Simon nisu bili dorasli zadatku, a debelo ispod razine bio je i centar Luka Žorić. Da je sjajan šuter, nije potvrdio Damjan Rudež, dok je Damir Markota također bio u slabijem izdanju nego smo ga naviknuli gledati. Preostali tercet nije se naigrao, možda je s obzirom na izdanje udarnog centarskog dvojca Lukša Andrić mogao dobiti više minuta. Luka Babić uglavnom je bio u ulozi gledatelja, kao i mlada nada Mario Hezonja, kojem je ovo trebala biti velika promidžba. Čak je protiv Senegala bio u startnoj petorci, ali se nije iskazao. Zasad pokazuje samo preveliku dozu arogancije.

A na nju, aroganciju, hrvatska košarka nema pravo. Treći SP, drugi uzastopno, završili smo u osmini finala. Ono prvo, prije dva desetljeća, zaključili smo broncom. Tada smo je tretirali neuspjehom, a na novi uspjeh još ćemo morati pričekati. Dokad više?

Piše: Nino BENČINA

KRIVI IZBOR
Stranci nam (ne) trebaju

Općenito, Hrvatska voli slijediti neke trendove, koje nam nameću drugi, za koje mislimo da su bolji i pametniji od nas. Prihvatila ih je i naša košarka, pa je tako odlučila u “repku” unijeti i malo američkog duha. Putovnica se uoči SP-a dala Oliveru Lafayettu, solidnom organizatoru igre, koji našu nije nimalo unaprijedio. Lani, tu je ulogu imao Dontaye Draper koji je, istina, igrao nešto bolje. Ipak, trebamo li Amerikance, strance uopće u hrvatskoj reprezentaciji, koji bi trebali krpati rupe u momčadi? Osobno sam protiv toga, bez obzira na kvalitetu moguće akvizicije. Tražimo playmakera već godinama, umjesto da ga sami stvorimo. Pa, ako trpimo Ukića već desetljeće, možemo i nekog novog klinca, za kojeg se misli da zaslužuje prigodu. Pljuska je to i trenerskoj struci u nas, koja može biti i žešća. Naime, navodno se razmišlja da deveti, budući izbornik bude stručnjak sa strane.

FIBA ODLUČILA
Eurobasket i u Hrvatskoj

Iz Madrida su ipak stigle i dobre vijesti. Naime, FIBA Europe upravo je za trajanja SP-a imenovala i domaćina sljedećeg Eurobasketa. Umjesto u Ukrajini, gdje je ratno stanje, 24 reprezentacije igrat će u Francuskoj, Njemačkoj, Litvi i Hrvatskoj! Jedna od skupina igrat će se tako u zagrebačkoj Areni, što je sjajna vijest za našu košarku, ali i gospodarstvo. Naša će reprezentacija preko domaćeg parketa tražiti vizu za Olimipijske Igre u Riju de Jeneiru, a primjer Slovenije od prošle godine pokazuje da se na ovakvim prvenstvima može i zaraditi.

Aduti su nam trebali biti dobra obrana i brza tranzicija, ali od toga ništa, čak su nas lagano pretrčavali i stari Argentinci...

Glavni je krivac izbornik Jasmin Repeša, koji odgovara za izvedbu i rezultat, ali treba reći da ni igrači nisu bili pravi...

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra