Regija
VEČERAS KONCERT CRVENE JABUKE I FOLKLORNE VEČERI

Na Vinkovačkim jesenima prvi put
uveli after party, šokačko kolo i u Zagrebu
Objavljeno 12. rujna, 2014.

VINKOVCI- Sve je spremno za 49. Vinkovačke jeseni, čija je tema “Široka je slavonska livada”. Ove godine nema šatora, nego će se svi sadržaji odvijati u središtu grada.

- Koncert Crvene jabuke održat će se večeras u 22 sata na glavnoj pozornici u pješačkoj zoni, u subotu je koncert Najboljih hrvatskih tamburaša, u nedjelju Bosutskih bećara. Ponedjeljak je rezerviran za Večer mode i ljepote, s početkom u 21 sat, utorak će biti u znaku koncerta Muške pjevačke skupine Lipa, koja slavi 30 godina rada. U petak, 19. rujna, nakon svečanog otvaranja održat će se velika Etnorevija na glavnoj pozornici te Šokački divani na Salašu Tena. Na kraju ovogodišnjih Jeseni, 21. rujna, koncert će održati Miroslav Škoro. Svi koncerti počinju u 22 sata. Prvi put ćemo imati after party - izvođači će se nakon koncerta preseliti na drugu pozornicu, smještenu u drugom dijelu pješačke zone, te nastaviti koncert do ranih jutarnjih sati - istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Mladen Karlić.

- Na predstavljanju Vinkovačkih jeseni u Zagrebu s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovorili smo se da se nakon završetka svečanog mimohoda KUD-ova najveće šokačko kolo pleše u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, kao i u ostalim gradovima. Želja nam je bila da jednog dana cijela Hrvatska pleše najveće šokačko kolo - rekao je Karlić.

Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković uvjeren je da će svi gosti iz Vinkovaca otići s mnogo lijepih uspomena.

Folklorne večeri, županijska smotra folklora, počinju večeras, u 19.30, na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića. One su već godinama najbolji uvod u središnje manifestacije Vinkovačkih jeseni, a publika u šest dana može uživati u bogatstvu tradicije i narodnih nošnji KUD-ova, društava i udruga iz Vukovarsko-srijemske županije. Nastupit će 52 KUD-a i šest gradskih društava, ukupno oko 2500 sudionika, a Folklorne večeri prvi će se put održavati na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića. “Približili smo se gradu i građanima Vinkovaca, a manifestaciju smo premjestili u prikladno okružje, u kojem će većina građana provoditi najviše vremena”, kaže Franjo Japelj, zadužen za organizaciju Folklornih večeri.

Sutra (subota, 13. rujna) Večeri počinju u 20.30, a od nedjelje do srijede počinjat će u 19.30. Žiri će proglasiti tri najbolja KUD-a, koji će predstavljati županiju na državnim smotrama diljem Hrvatske i u svijetu. M. Kokaj

Za vikend Dječje jeseni

U subotu i nedjelju, 13. i 14. rujna, održat će se Dječje Vinkovačke jeseni. Najavljen je nastup 60-ak KUD-ova iz cijele Hrvatske, a program počinje sutra u 18.30 Međužupanijskom smotrom dječjih folklornih skupina, na kojoj će nastupiti deset KUD-ova. Prvi će nastupiti KUD Tomislav iz Cerne, koji je osvojio prvo mjesto na 11. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini u konkurenciji dječjih igara, odnosno folklornih skupina KUD-ova djece u dobi od tri do deset godina, i predstavlja vukovarsku županiju. Središnji dio programa je mimohod, u nedjelju, 14. rujna, s početkom u 10 sati, u kojem će proći 2500 sudionika iz cijele Hrvatske. U 12 sati počinje drugi dio Smotre dječjih folklornih skupina. Gost programa, kao i svake godine, bit će dječji pjesnik Mladen Kušec.

Sav prihod sa svih događanja ide u korist Stjepana Rosandića, oboljelog od ALS-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike