Mozaik
TORONTO FILM FESTIVAL 2014.

Denzel Washington protiv ruske mafije
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Odbio sam ulogu u Fincherovu filmu “Sedam", priznaje glumac

U Toronto sam zapravo došao gledati one-woman show svoje supruge koji će se održati 12. rujna (danas), a sasvim slučajno se njezin nastup poklopio s filmskim festivalom u Torontu i premijerom moga filma pa smo spojili ugodno s korisnim - otkriva nam "pravi" razlog svog posjeta Torontu Denzel Washington na konferenciji za novinare održanoj u povodu njegova novog filma “The Equalizer”.

Film je na TIFF-u imao svjetsku premijeru, a u hrvatska kina pod naslovom “Pravednik” stiže 25. rujna. U ovom žestokom akcijskom trileru koji potpisuje Antoine Fuqua (s kojim je Washington snimio hvaljeni “Dan obuke” i osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu) slavni holivudski glumac tumači bivšeg agenta CIA-e koji se nakratko povlači iz mirovine i povučenog života kako bi zaštitio mladu ženu od ruske mafije.

- U filma ima dosta akcije, ali ja ne mislim da je ovo akcijski film. Ja zapravo ne znam što je to akcijski film i jesam li ikada snimio ijedan - zaključuje holivudska zvijezda koja je u karijeri snimila niz akcijskih filmova po kojima je i najpoznatija (Grimizna plima, Deja Vu, Tjelesna straža, Dan obuke, Knjiga iskupljenja), no čini se da su dramski elementi ono što je Washingtonu važnije od akcijskog spektakla.

- Rado bih snimio neku komediju ili dječji film - otkriva nam glumac koji se proslavio "teškim" ulogama i dramskim zapletima i dodaje: "Ali nitko mi ne nudi takve uloge."

- Snimanje je bilo odlično iako me uz Boston vežu i neka vrlo neugodna iskustva iz prošlosti - neočakivano nam otkriva Washington odgovarajući na standardno pitanje o tome kako je prošlo snimanje filma u Bostonu, pa nastavlja vrlo otvoreno o detaljima ružnih sjećanja.

- Prije tridesetak godina u Bostonu sam doživio diskriminaciju na rasnoj osnovi. Moja supruga je imala predstavu u gradu, a u hotelu u kojem smo odsjeli grupa ljudi je zaključila da sam svodnik, a moja žena prostitutka. Izbila je tučnjava, došlo je i osiguranje, čitava gužva. Nisam se znao tući, ali sam znao kako pobijediti! (smijeh) - otkriva nam najslavniji tamnoputi američki glumac uz svoj prepoznatljiv široki osmijeh.

- A bilo je i još neugodnih situacija, onih najgorih za Afroamerikanca. Jedne večeri na putu prema kazalištu gdje je moja supruga nastupala neka ekipa je za mnom vikala: 'Hej crnču.., hej dečko!' To je gorak okus Bostona koji mi je i danas u ustima - priča jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg TIFF-a, a prisjetio se i kad je prvi put doživio diskriminaciju na rasnoj osnovi.

- Stajao sam na balkonu u obiteljskom stanu u Floridi, imao sam devet godina i neki klinci s ceste su me vrijeđali zbog moje boje kože. Bio sam potpuno zbunjen pa sam pitao mamu zašto mi to govore, a ona mi je rekla: 'Ma, pusti ih, u strahu su se da ćeš uzeti njihovo mjesto…' - priča Denzel.

Iako se ne može požaliti na karijeru koju krase uspješni filmovi, velike uloge i nagrade uključujući i dva Oscara, Denzel Washington žali za nekim propuštenim ulogama.

- Odbio sam ulogu u Fincherovom filmu 'Sedam'. Pročitao sam scenarij i bilo je to previše za mene, previše mračno, previše bizarno, a onda sam vidio film i shvatio da sam pogriješio. Sudbina je očito tu ulogu namijenila Bradu - (Pittu, nap. a.) - otkriva glumac. Hvaleći suradnji s Fuquaom na snimanju “Pravednika”, 60-godišnji glumački veteran s velikim iskustvom otkriva nam da i dalje ima tremu prije početka snimanja svakog novog filma.

- Uvijek sam malo nemiran prvi dan snimanja pa smo tako i ovaj put prvi dan snimali jednostavne prizore, čitav dan sam slagao salvete, znate ono da se 'ufurate' u lik i priču, u jednom trenutku producenti su pomislili da sam skrenuo! - kaže nam kroz smijeh Washington otkrivajući svoje male strahove.

- Loš prvi dan može upropastiti snimanje cijelog filma jer vam nemir uđe pod kožu i gotovo je. A vjerujte mi postoje redatelji koji već prvi dan unište film! (smijeh) - našalio se Denzel.

Iz Toronta: Stjepan HUNDIĆ

LOŠ PRVI DAN

MOŽE UPROPASTITI SNIMANJE CIJELOG FILMA JER VAM NEMIR UĐE POD KOŽU

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

Najčitanije iz rubrike