Kultura
IZLOŽBA U DRŽAVNOM ARHIVU

Osječka svakodnevica u vrijeme 1. svjetskog rata
Objavljeno 12. rujna, 2014.

OSIJEK - Većim dijelom neobjavljeno arhivsko gradivo iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku, dokumente, fotografije, oglase, plakate i drugi materijal, kojim su autori nastojali ispričati priču o osječkoj svakodnevici u vrijeme jednog od najdramatičnijih događaja proteklog stoljeća, donosi izložba pod nazivom “Život u Osijeku u okolnostima Prvog svjetskog rata”, koja je jučer otvorena u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije. Izbor izložaka nastoji zorno predočiti život građana te djelovanje lokalnih institucija i organizacija, tvoreći dokumentarni kolaž od pojedinačnih fragmenata osječke ratne zbilje. Izložba se može se pogledati do 25. rujna.

U fokusu zanimanja izložbe ratna je zbilja, sudbina običnih građana i vojnika tijekom “velikog rata”, napomenula je viša arhivistica Vesna Božić-Drljača, koja s mr. sc. Danijelom Jelašem, arhivistom specijalistom, autorski supotpisuje izložbu.

Pet je osnovnih tematskih cjelina koje pokrivaju važne segmente života (Grad, vlast i građani; Vojnici; Humanost u ratno doba; Kino i kazalište u službi rata; Javno informiranje i propaganda), na 28 panoa.

- Ovo je tipična arhivska izložba, što znači da je nije dovoljno tek pogledati, nego o njoj treba i pročitati - naglasila je Vesna Božić-Drljača. Njezin kolega Jelaš pobliže je predstavio sadržaj postava, istaknuvši kako je postav “kolaž različitih izložaka raznovrsnih arhivskih cjelina”.

Ova je izložba treća u nizu kojom se DAO pridružuje obilježavanju stote obljetnice. U povodu Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) otvorena je (i još se uvijek može pogledati) izložba “Dečki napred!”, ratne razglednice i fotografije iz ostavštine Ivana Medveda, te u GISKO-u 1. srpnja otvorena dokumentarna izložba “Pisani trag europskog gospodarstva u Osijeku za vrijeme Prvog svjetskog rata”, rekla je Zita Jukić, također djelatnica DAO-a, najavivši veliki projekt u pripremi - dnevnike Kamila Firingera s brojnim zapisima iz Prvog svjetskog rata. Narcisa Vekić

Autori izložbe u Osijeku su Vesna Božić-Drljača i Danijel Jelaš

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike