Osijek
STUDIJSKI PROGRAM U ISTRI

Osječki studij sestrinstva u Puli će pohađati 40-ak studenata
Objavljeno 12. rujna, 2014.

Početkom nove akademske godine 2014./2015., točnije 6. listopada, na pulskom Sveučilištu Juraj Dobrila počinje izvođenje novog preddiplomskog studija Sestrinstvo, zapravo dislociranog programa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, odnosno Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Zbog toga su rektor Željko Turkalj i dekan Medicine Aleksandar Včev protekloga tjedna boravili u Puli kako bi dogovorili posljednje detalje oko pokretanja novog studija. Inače, to je prvi korak u realizaciji nedavno potpisanog sporazuma o zajedničkoj suradnji osječkog sveučilišta na ustroju Ureda za znanost, studije i cjeloživotno učenje sa Sveučilištem u Puli i Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču.

"U Puli smo imali sastanak s čelništvom tamošnjeg sveučilišta, vezano uz ugovore potpisane u lipnju, preko kojih želimo ujediniti kapacitete u izvođenju nastave i realizaciji različitih studijskih programa i istraživanja. Glavna tema sastanka bilo je pokretanje novog studija Sestrinstvo, za koji je tamo postojao veliki interes. Dio nastavnog kadra iz Pule sudjelovat će u izvođenju ovog studija, a najvjerojatnije će se nakon izlaska prve generacije preddiplomskog studija formirati zajednički program diplomskog studija sestrinstva. Ovih dana ide natječaj za upis studenata, predviđena kvota je 40-ak studenata, a početak nastave zakazan za 6. listopada", navodi Turkalj.

Kako dodaje, ovaj ured zamišljen je kao logistička potpora za stvaranje veće ekonomičnosti i stimulativnijeg okruženja za izvedbu znanstvenih istraživanja programa cjeloživotnog učenja i izvedbi zajedničkih studija. "Tim uredom objedinjavaju se kapaciteti sve tri ustanove i dobiva sinergija koja će, vjerujem, ubrzo rezultirati kvalitetnim istraživačkim projektima i unapređenjem nastavnih kapaciteta. On će osiguravati prednost u prijavljivanju i ostvarivanju projekata koji će biti financirani sredstvima Europske unije i omogućiti razvoj novih edukativnih sadržaja, kao što je upravo studij Sestrinstvo. Dodatna korist bit će, prvi put u Hrvatskoj, stvarno pokretanje mobilnosti studenata i nastavnika između visokoškolskih institucija koja do sada gotovo nije postojala. Vjerujem da ćemo takvu mobilnost ostvariti već u ljetnom semestru akademske godine 2014./2015.", najavljuje rektor, podsjećajući kako je ovo prvi takav sporazum u Hrvatskoj na razini sveučilišta. T. Levak

ALEKSANDAR VČEV

dekan Medicinskog fakulteta

Surađivat ćemo i s pulskom bolnicom

Dekan Včev pak objašnjava u kojem smjeru se razvijala ideja o njihovu studiju sestrinstva u Puli. “Njegovo dislocirano izdanje u Puli bit će organizirano u suradnji i s pulskom bolnicom, koja odnedavno ima potpisan ugovor s našim fakultetom da postaje nova nastavna baza osječkog Sveučilišta. U Puli i okolici, dapače cijeloj Istri, vrlo je izražena potreba za stjecanjem novih znanja u području sestrinstva”, najavio je Včev.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana