TvObzor
THE HONOURABLE WOMAN

Zamršena špijunska priča
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Autor serije tajne nagomilava grozničavim tempom, ostavljajući gledatelje da neprestano nagađaju i jednostavno požele odgledati seriju maratonski, u jednom danu

Špijunski triler “Časna žena”, nastao u produkciji britanskog BBC-ja i američkog Sundance TV, govori o aktualnim događajima - napetosti između Izraela i Zapadne obale. Ova osmodijelna miniserija hrabro nastoji istražiti poimanje izraelskih i palestinskih razlika te njihovu krvavu povijest, koja čak i najmanji komadić napretka čini nemogućom misijom. Autor i producent Hugo Blick još jednom, nakon “The Shadow Line”, donosi spektakularnu priču o odanosti, prijevari, praštanju i osveti. U središtu radnje je Nessa Stein (sjajna Maggie Gyllenhaal u glavnoj ulozi), kći cionističkog trgovca oružjem, koja je kao dijete zajedno s bratom Ephrom svjedočila očevu ubojstvu. Sada kada je naslijedila očevu tvrtku, Nessa ju je pretvorila u kabelsku kompaniju i radi na pomirenju Izraelaca i Palestinaca, što izaziva veliku međunarodnu buru. U roku od samo nekoliko minuta od početka prve epizode serija se pretvara u zamršenu špijunsku priču obavijenu neočekivanim, ali uvjerljivim preokretima, otkrićima i scenama retrospekcije. Zapravo, tajne su glavni dio radnje, baš kao i u svakom dobrom trileru. No autor “Časne žene” tajne nagomilava grozničavim tempom, ostavljajući gledatelje da neprestano nagađaju i jednostavno požele odgledati seriju maratonski, u jednom danu, što je veliki kompliment u današnje vrijeme. I dok je sve navedeno vrlo impresivno, sasvim je jasno da serija savršeno funkcionira zbog toga što je svaki lik tako dobro razrađen i vrhunski odglumljen.

Nessa je možda najtajanstvenija. Ona je idealist, ali nije naivna. Željna je ispravljanja krivih Drina iz prošlosti, ali u tom procesu nikad ne traži osobno iskupljenje. Gyllenhaal prožima Nessu moralnim kvalitetama; ona je vrlo bistra žena koja želi iskoristiti svoju poziciju za dobrobit, ali pritom razumije da će, s obzirom na političku složenost problema, izgledati kao bogati uljez ako javno predloži da se mir može postići kroz njezinu korporaciju. Ipak, Nessa strastveno vjeruje u to da “Stein Group” treba pokušati učiniti nešto dobro, bez obzira na to što drugi govorili. A možda će to nešto maleno biti početak nečeg velikog. Uskoro se sve počinje urušavati - narod, politika, tajne, laži, povijest... Nessa shvaća da njezina primarna mantra (“Ne smijemo biti kompromitirani”) nikad neće moći biti prihvaćena.

Blickov jasno zacrtani smjer značajan je faktor u pripovijedanju priče; njemu je jednako lako snimati spore razgovore za stolom, kao i stravično ubojstvo. Također, on majstorski usmjerava Maggie Gyllenhaal, što je, primjerice, vidljivo u sceni kad se napetost u njezinu tijelu opušta sporim izdisajem i tihim suzama kad njezinoj Nessi sve postane previše nepodnošljivo. Činjenica da je Gyllenhaal superiorna u ovoj prestižnoj glumačkoj postavi pravi je dokaz koliko je ona ovdje izuzetna. “Časna žena” je serija o kojoj će ljudi pričati. Nemojte propustiti.

Piše: Adrian ANDREJEK

TV U SVIJETU

RECENZIJE NOVIH SERIJA

ŽANR: triler

AUTOR I PRODUCENT: Hugo Blick

ULOGE: Maggie Gyllenhaal, Andrew Buchan, Lubna Azabal, Stephen Rea, Janet McTeer

MREŽA: BBC 2

OCJENA:

Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata