TvObzor
GRUPA “LET 3”

Performansi su nam jednako važni kao i glazba
Objavljeno 12. rujna, 2014.

Ljubitelji kontroverznog “Leta 3” došli su na svoje kad je objavljen provokativni videospot za njihovu najnoviju pjesmu “Divljakuša”, novo remek-djelo riječkih rockera. To je prvi singl kojim daju uvid u svoj rad na novom materijalu. Lako pamtljivi refren odmah ulazi u uho i dokazuje da su Riječani zaista bili u kreativnom zamahu kad su stvarali novi album, budući da ovaj glazbeni broj već sada može stati uz bok klasicima s njihovih prethodnih devet albuma u 26 godina duge glazbene karijere. Videospot je sniman u dijelu retrospektivne izložbe međunarodno poznate umjetnice Vlaste Delimar, a Mrle je objasnio kako su se “Let 3” i Vlasta Delimar kliknuli na prvu.

Oslobađajuća erotsko- ljubavna balada

- Naša suradnja s legendarnom Vlastom Delimar leži u našem jednakom senzibilitetu prema umjetnosti i performansu, što nas je i dovelo do zajedničke suradnje. Vlastina izložba savršeno se uklopila u scenografiju za novi spot, a ono što je nedostajalo, mi smo doveli. A to su bile ovce, i to njih čak šesnaest. Evo idealnog spoja popularne kulture i suvremene umjetnosti - rekao je Damir Martinović Mrle na početku našeg razgovora za TV Obzor. Evo što smo još uspjeli izvući iz njega... A on je odgovarao baš onako - u svom stilu...

Kako je došlo do suradnje s performericom Vlastom Delimar u videospotu “Divljakuša”? Kakvi su dojmovi i anegdote sa snimanja? Kako biste opisali spot?

- Putem računa došli smo do zaključka da ima nešto zajedničko u njenom i našem dugogodišnjem radu, da je to jedan sličan senzibilitet, način djelovanja, ophođenje prema javnosti, postavljanje društvu mnogih pitanja... U tom trenutku završavali smo našu pjesmu “Divljakuša” i palo nam je na pamet da bismo unutar nje željeli imati nekakav ženski vokal, ali da bi on morao biti živopisan, imati određenu težinu, pa nam je ovo bio savršen izbor. Vlasta na kraju pjesme, uz moj tekst, recitira svoju autorsku pjesmu. Inače, radi se o jednoj prekrasnoj, oslobađajućoj, erotsko-ljubavnoj baladi, koja uzdiže dušu i tijelo do nemogućih visina ljudskog dostojanstva. Lahorski nježno... Na spotu u Muzeju suvremene umjetnosti sudjelovalo je dvadesetak ovaca koje su sve bile prave, pojele su sve kanapee i popile šampanjac. Bile su jako slatke i jedva smo se suzdržali da ih ne snubimo.

Najavljeno je i skorašnje objavljivanje novog albuma “Leta 3”. Koliko dugo ga stvarate, kakve pjesme fanovi mogu očekivati, odnosno koje će teme biti obrađene te koji će biti naziv?

- Album stvaramo jako dugo; nismo imali razloga ni potrebe snimiti ga ranije. U tom razdoblju puno smo radili u kazalištu, na filmu, te od tada imamo nekoliko izdanja i nagrada. Za glazbeni uradak u filmu “Sonja i bik” s mojom partnericom Ivankom Mazurkijević i kolegom Stankom Kovačićem dobio sam “Zlatnu arenu”, a film “Kauboji” ove je godine hrvatski kandidat za “Oscara”, u konkurenciji za najbolji strani film. Do sada su već izašle dvije pjesme koje najavljuju novi album, kao bonus “Punjeta” na istoimenom albumu koji je objavljen prošle godine. Pjesma, inače, govori o dugogodišnjem žrvnju za meso u kojem se svi narodi iz regije podjednako nalaze i kojem ne preostaje ništa drugo osim da - drka. Uz pjesme koje besmisleno kritiziraju stvarnost ima i onih koje uljepšavaju besmislenost, onih koje pričaju o novoj, naprednijoj ljudskoj vrsti koja više ne mora jesti, nego jedni drugima piju krv i slušaju rock and roll, o besmislici zlata, alkohola i droge. O ljepoti i slobodi seksa...

Po čemu će se nove pjesme eventualno razlikovati od onih s prethodnih albuma kad je riječ o temama, zvuku? I koliko se sam “Let 3” o tom pitanju promijenio od svojih početaka do danas?

- Na svakom albumu napravimo nekoliko koraka naprijed, ali uvijek ostaje to jedno snažno i prepoznatljivo suzvučje od kojeg ne možemo pobjeći. To je najočitije bilo na albumu “Bombardiranje Srbije i Čačka”, gdje smo koristili raznorazne folklorne, narodnjačke elemente, ali nismo ništa izgubili u našem izvornom izrazu.

Kontroverzni nastupi, kao način izražavanja

Poznati ste po kontroverznim nastupima i spotovima, a sami ste jednom izjavili da se volite mijenjati i istraživati te da Vam je izazov pružiti nešto novo i publici, i sebi. Što ćete ako Vam ponestane ideja za podizanje prašine u javnosti? I možete li zamisliti da Vas netko zamijeni na sceni s bar upola šokantnom pojavom kad jednom odete u mirovinu?

- Naši kontroverzni nastupi su način izražavanja. To su performansi koji su nam jednako važni kao i glazba, također mogu funkcionirati bez glazbe i glazba bez njih. Ne razmišljam o šokantnosti nego o nužnosti, potrebi za komunikacijom. U današnje vrijeme je tu komunikaciju sve teže uspostaviti. Narod je previše zaokupljen samim sobom dok žrtvuje svakodnevno komadić po komadić svoj duh i tijelo na društvenim mrežama. To postaje preokupacija. Što se tiče mirovine: PRDNI, MAJKO!

Znači, skandali kao oblik komunikacije

- Da! Danas je sve teže komunicirati na tom nivou jer ljudi sve teže obraćaju pozornost na bilo što. Sve je teže naći način kako iskomunicirati nešto. Ljude više nije briga nizašto. Do prije nekoliko godina to je bilo mnogo jednostavnije.

Jeste li zadovoljni sa svim što je “Let 3” do sada ostvario?

- Možda se neki put zbog jebenih priča o krizi uplašim kako preživjeti iz mjeseca u mjesec, no nama još jako dobro ide. Sreća je uvijek na prvom mjestu!

U Osijeku smo vas imali priliku slušati prošle i pretprošle godine, a nedavno ste nastupali i u Đakovu. Kako ste zadovoljni publikom u Slavoniji?

- Nigdje nememo problema s publikom; uspijevamo podići na noge i one koje nas prvi put čuju, i one koji nas ne vole... Duh “Leta 3” satkan je od čedne čistoće svijesti, koji se u obliku valova besprijekorne ljubavi širi uokolo; takvu energiju ne može prihvatiti jedino nečastivi. Inače obožavamo svratiti i uzajamno se milovati sa slavonskom publikom.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
S DJECOM SE O SVEMU JAKO BRZO DOGOVORIM

Suprug ste, otac, imate obitelj, iako ne baš u konvencionalnom smislu veze. Kakav ste tata, kakav partner? Jeste li zadovoljni svojim odnosom s njima?

- Ne znam. Mislim da jesam. Prema djeci, da. Doživljavam ih od prvih dana kao ljude, a ne kao djecu. Imam osjećaj da oni sve shvaćaju bez obzira na to što ne razumiju riječi, ali energiju s kojom pristupaš od najranijih dana, mislim da to razumiju. I kroz tu energiju objašnjavanja dijete hoće slušati. Kad sluša, onda neke stvari i prihvaća. Zaključujem da razumiju jer se jako brzo o svemu dogovorimo.

Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike