Dome slatki dome
BARCELONA GRAD KOJI SE BUDI U 10 UJUTRO

Čokolada, tapas, flamenko i Picasso
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Cijene su uvijek pristupačne, smještaj se može naći već od desetak eura po danu

Vjerovali ili ne, život u Barceloni, turističkoj meki Španjolske, započinje u deset ujutro i ne zaustavlja se do sljedećeg jutra.

Prije toga vremena sve su trgovine zatvorene, ulice su puste i turist već za nekoliko dana shvati da je najbolje da do tada ostane odmarati u krevetu?! Glavni grad Katalonije, jedan od najljepših na svijetu, oduvijek je živio nekim drugim ritmom. A odgovor na pitanje zašto milijuni turista godišnje hrle upravo tamo leži u tajni španjolskog turizma. Cijene su uvijek pristupačne, smještaj se može naći već od desetak eura po danu, supermarketi su sličnih cijena kao u nas, a mnoge stvari čak su i jeftinije ako se kupuju u brojnim trgovačkim centrima koji su niknuli oko Barcelone. I restorani su jeftini, ukusno se može ručati za stotinjak kuna, u što je uključena i konzumacija vina. Ljudi su opušteni, dobronamjerni i uvijek spremni pomoći, iako se često svojim razgovorom na španjolskom ili katalonskom čini kao da se svađaju… ali ne, samo su temperamentni.

Noćna šetnja

Ako volite šetnju, tada se možete sigurno šetati i noću, nerijetko se vide prizori obitelji kako šeću oko dva ujutro na gradskom korzu La Rambla, najživljem i najveselijem na svijetu. Već i ptice na grani pjevaju o Gaudijevoj arhitekturi i Sagradi Familiji, Picassovom i Miróovom muzeju, Camp Nou, najvećem europskom nogometnom stadionu i stazi F1 utrka.

Kada s brda Montjuic bacite pogled na grad i čisto more koje ga okružuje, teško da ćete prvo pomisliti da je taj biser Sredozemlja i najljepšeg svjetskog nogometa grad u kojem se jede najukusnija čokolada na svijetu. Stephanie Zonis, jedna od vodećih svjetskih kritičarki čokolade, rekla je da je glavni razlog tome barcelonska čokoladna mašta i inovativnost pa sve prave ljubitelje čokolade upućuje u Barcelonu kako bi proširili svoje horizonte. I ne samo čokoladne već i sve druge. Treba posjetiti i Muzej čokolade, čokolateriju Cacao Sampaka koju je osnovao kuhar Albert Adria. Ali turisti vole spoj kopna i mora, modernog europskog urbaniteta i drevnog mediteranskog šarma, a uz plažu Barceloneta, pokraj bivšeg Olimpijskog sela više ništa im nije potrebno. Plaža je uredna, bez ijednog papirića na pijesku i ono što je posebno važno – besplatna. More je čisto, voda preslana i prohladna, a valovi visoki, potpuna suprotnost mirnog Jadranskog mora.

Nogometni klub Barcelona (također poznat i pod nazivom Barcelona ili jednostavnije Barça) profesionalni je nogometni klub smješten u Barceloni (Španjolska) koji je 1899. godine osnovala skupina švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša koju je predvodio Joan Gamper, a klub je postao simbol katalonske kulture i katalonizma uz moto "Više od kluba". Službena himna Barcelone je Cant del Barça autora Jaumea Picasa i Josepa Marije Espinàsa. To je drugi najbogatiji nogometni klub u svijetu s prosječnom zaradom od 398 milijuna eura. Najveći nogometni rival Barcelone je Real Madrid, a njihove zajedničke utakmice poznate su pod nazivom El Clásico.

Magične fontane

Ono što ćete često vidjeti na prozorima Barcelone su brojne katalonske zastave. Upravo se ta španjolska zajednica s više od sedam milijuna stanovnika u svom Autonomnom statutu deklarira kao "nacija"; Ustav Španjolske joj priznaje i jamči pravo na autonomiju. Artur Mas, predsjednik Katalonije, u prosincu 2013. službeno je najavio referendum o nezavisnosti zemlje od Španjolske za 9. studenoga 2014., a službeni jezici su katalonski, španjolski i aranski.

Puno bi se toga moglo reći o Barceloni, ali ako tamo niste bili – treba je doživjeti. Ona i nije tako daleko, avionske karte se mogu kupiti već za nešto više od tisuću kuna. Pokušajte ne propustiti spektakl vode, svjetla i boja na Magičnim fontanama i vidjeti grad iz zraka iz neke od dvije žičare ili s „big wheela“ na Tibidabu… I pripremite se za brojna iznenađenja. Ugodna, dakako.

Slobodan KADIĆ
Tipični chorizo

Mnogi se Barcelone sjećaju s maturalnih putovanja, tamo su doživjeli prve ljubavi, prvi alkohol (sangria), njezine fine tapas barove u kojima „papate“ komadić po komadić, čokolade i vinoteke. Kažu da nije sve u slatkom, ima nešto i slanom pa i u pršutu te chorizo kobasicama. Riječ je o kobasici koja se priprema od svinjetine, govedine, maslinova ulja, crvene paprike, češnjaka i začina. Suši se i sazrijeva dva do tri mjeseca, a ponekad se dimi. Poslužuje se kao predjelo ili sa slanutkom kao glavno jelo, a tipična je namirnica meksičke i španjolske kuhinje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike