Kultura
U ZAGREBU U 84. GODINI PREMINUO KAZALIŠNI, FILMSKI I TELEVIZIJSKI GLUMAC ZVONIMIR TORJANAC

Otišao srdačni i nasmijani Slavonac
Objavljeno 11. rujna, 2014.

ZAGREB - Legendarni hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Zvonimir Torjanac umro je u Zagrebu četiri dana uoči 84. rođendana.

Rođen je u Donjem Miholjcu 14. rujna 1930. godine, gdje je završio osnovnu i srednju Građevinsko-tehničku školu. Od najranije mladosti aktivno se bavio glumom u amaterskoj kazališnoj družini u rodnome gradu. Deset je godina proveo u varaždinskom kazalištu "August Cesarec". Dvadeset godina proveo je u Zagrebačkom kazalištu mladih (Zagrebačko pionirsko kazalište), a dvanaest u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je neko vrijeme bio i na čelu Drame.

Iako je na kazališnim daskama odigrao niz zapaženih uloga, publika ga najviše zna po ulogama na filmu i u popularnijim TV serijama. Taj je uvijek srdačni i nasmijani Slavonac glumio u kultnoj seriji “Kuda idu divlje svinje” (Kamilo Lisac) te u “Gruntovčanima” (lugar Pišta), pa u serijama “Jelenko”, “Mačak pod šljemom”, “Kapelski kresovi”, “Prosjaci i sinovi”. Najpoznatiji su mu filmovi “Ljubica”, ”Izbavitelj”, “Letači velikog neba”, “U logoru”, “Oficir s ružom”, “Sokol ga nije volio”, “Čaruga”.

Torjanac je vodio Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u vrijeme agresije na Hrvatsku, kada je sudjelovao u utemeljenju Festivala glumca u Vinkovcima, a bio je i predsjednik Hrvatskih umjetničkih snaga. Gostovao je u riječkome HNK-u Ivana pl. Zajca, SK Kerempuh, GD Histrion, ZGK Komedija i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Unatoč bolesti, još je na kraju prošle kazališne sezone dolazio na premijere u svoj HNK.

Komemoracija u povodu njegove smrti održat će se u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 11. rujna u 15 sati, a posljednji ispraćaj bit će u petak, 12. rujna u 12.10 sati u krematoriju na Mirogoju. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike