Regija
USPJEH SVINJOGOJCA IZ ĐURIĆA NA SAJMU U GUDOVCU

Golubovićev je nerast pobjednik u
kategoriji crne slavonske svinje
Objavljeno 11. rujna, 2014.

ĐURIĆI - Antun Golubović iz Đurića još je jednom dokazao da je među najuspješnijim uzgajivačima crne slavonske svinje. Već godinama sa svojim svinjama, uzgojenim na ekološki prihvatljiv način na svome gospodarstvu u Đurićima, sudjeluje na specijaliziranim stočnim izložbama i sajmovima diljem Hrvatske i niže uspjehe. Tako je bilo i na netom završenom 22. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Stručna prosudbena komisija jednoglasno je odlučila - nerast MB 211 vlasnika i uzgajivača Antuna Golubovića osvojio je 1. mjesto u kategoriji nerasta autohtonih pasmina crne slavonske svinje. “Ovo je veliko priznanje za moj dugogodišnji predani rad, ali istovremeno i poticaj da moram biti još bolji, unaprijediti kvalitetu i održati se na vrhu. Konkurencija je iz dana u dan sve veća, danas u Hrvatskoj imamo malo više od 1000 crnih krmača, a nekada ih je bilo pet puta manje. Čovjeku je drago kada vidi da je njegov rad priznat i cijenjen”, kaže Golubović.

U Gudovcu je on bio jedini predstavnik uzgajivača svinja iz Vukovarsko-srijemske županije. Na izložbi je sudjelovao s dva mlada nerasta, stara 11 mjeseci, koja su tek testirana i namijenjena daljnjoj prodaji i reprodukciji. Iako je, kaže, nade polagao u većeg koji je “onako, naoko moćniji”, manji je, prema ocjeni komisije, imao bolje karakteristike i proglašen je pobjednikom, a pomeo je i stariju konkurenciju. Golubović priznaje da je računao da će neraste odmah i prodati jer je već imao dosta poziva i upita, ali ih nije mogao prodati dok sajam ne prođe jer su bili prijavljeni i odabrani za izložbu. A u Đuriće je dovezao i jednog nerasta više!

Naime, kolega iz Bjelovarsko-bilogorske udruge uzgajivača svinja poklonio mu je malog crvenog nerasta durok pasmine. “Zbog poplave koja nas je pogodila sredinom svibnja, kolege svinjogojci su mi ponudili pomoć u obnovi proizvodnje i da što prije ponovno stanem na noge. Predložio sam im da pričekamo do proljeća i vidimo što će biti sa stokom koja mi je ostala, jer ne želim koristiti nečiju dobrotu i uzmati nešto što mi nije potrebno i što je možda iznad mojih mogućnosti”, kaže Golubović.

Dodaje da se kupci najviše zanimaju za prasce jer im je to najjeftinije. Na sajmu je imao dosta upita, podijelio je oko 500 posjetnica i vjeruje da je među njima dosta ozbiljnih kupaca koji će mu se javiti. “Zanimljivo je da su se nerasti ipak vratili kući jer narod jednostavno nema novca, a mislim i da je posjećenost sajma bila nešto manja nego dosadašnjih godina. Interes za crne svinje postoji, ali kupovna moć ljudi nikada nije bila slabija”, priznaje.

M. Lešić Omerović

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Počastio kulenom i šunkom

A na izložbenom mjestu u Gudovcu obišli su ga i savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić, direktor Sajma Davorin Posavec, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec i svi su uživali u degustaciji slavonskog kulena i šunke kojima ih je Golubović kao nadaleko poznati domaćin počastio.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike